Zeeuws Museum

Tentoonstelling Wonderkamers in het Zeeuws Museum

Zaterdag 5 oktober 2019 opende het Zeeuws Museum de nieuw ingerichte Wonderkamers voor publiek. Op de zolder van het museum vormen de Wonderkamers een wereld in het klein. In drie kabinetten worden meer dan 200 Zeeuwse en exotische voorwerpen tentoongesteld. Elk object met een eigen geschiedenis, een eigen verhaal.

Ontdek de relatie tussen kunst en wetenschap.
In de Wonderkamers staat de relatie tussen kunst en wetenschap centraal. Alle voorwerpen zijn ooit verzameld, gemaakt en/of gebruikt door bekende en minder bekende Zeeuwen. Zo is er een stapeltje in leer gebonden boeken te zien, dat een kastje blijkt te zijn waarin preparaten van vlinders worden bewaard. Ook is er een maanwijzer die in 1783 ontworpen is door Henricus Schortinghuis, een predikant uit Koudekerke, die de omloop van de maan om de aarde bestudeerde.

Verander van perspectief
De Wonderkamers dagen bezoekers uit om buiten de kaders te denken, op een andere manier te kijken en vragen te stellen. De kamers nodigen uit stil te staan bij het ontwerp van de Chinese dekselvaas, maar ook bij het productieproces van porselein. Hoe moeilijk is het om zo’n vaas van meer dan een meter hoog heel uit de oven te krijgen? En wat is bijvoorbeeld het verhaal achter het hersenkoraal? 

Het werk van beeldend kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (Cirque de Pepin), hij werkte mee aan de nieuwe inrichting van de Wonderkamers. Zijn gedetailleerde, surrealistische muurschilderingen (meer dan 100 m2) lijken afkomstig uit een fantasiewereld, geïnspireerd op objecten die in de Wonderkamers te zien zijn. Prachtig vastgelegd door Ivo Wennekes en Anda van Riet

Nieuwsgierig geworden? 

Het museum is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur 

Zeeuws Museum
Abdij(plein) 4331 BK Middelburg
www.zeeuwsmuseum.nl