Vrijgezellen stadswandeling Middelburg

Het is zaterdagochtend 14 februari 2015. Het is vandaag Valentijnsdag en in het zuidelijk Nederland Carnaval. Er wacht een
groep mannen op mij op de Markt in Middelburg. Het zou gaan om een vrijgezellenparty van wat oudere mannen, niets bijzonder dus. Een beetje cultuur en bier en lekker eten of zo.
Als ik sta te wachten gaat de telefoon, we komen iets later, 5 minuten. De 5 minuten zijn 15 minuten maar dat lossen we wel op. Er komt een groepje jonge mannen de Markt op wandelen. Ze trekken veel aandacht. Via de telefoon kom ik er achter dat het mijn groep is. Het zal niet waar zijn, niks wat oudere mannen, hooguit dertigers. Bij zo’n vrijgezellenparty hoort een verkleedde aanstaande bruidegom. Maar deze heeft een bijzonder adamskostuum aan of beter gezegd, een deel van een adamskostuum en daarmee loopt hij voor l… Met zijn voeten houdt hij twee ballen in de lucht. Dat kon Johan Cruyf niet eens. Ik vraag me even af wat ik hiermee moet maar de hilariteit is geweldig, zeker als er ook nog mensen met hem op de foto willen en daarbij is ook een politieagent die een foto komt maken. Kunnen de jongens en meisjes in de meldkamer ook mee genieten. Ik begin mijn verhaal over Middelburg, we hebben veel bekijks en dan gebeurt het. De politie keert weer en we worden staande gehouden. Op grond van de APV, de openbare orde en omdat er kinderen rondlopen moet het pak uit! De agent vraagt nog waarvoor deze verkleedpartij is. Nu ja, de verkleedde jongeman gaat volgende week trouwen waarop de agent mompelt dat hij dan pas volgende week de l.. is. Het is een leuke wandeling geworden. Een gezellige vrolijke sfeer, rake opmerkingen over Middelburg en Zeeuwse zeden en gewoontes, vergelijkingen met de rest van Nederland en ongetwijfeld na afloop een goede lunch. En het verdere programma van de groep bestond uit een lekker biertje drinken en lekker eten.

Ton Thiebosch