Veere en de 80-jarige Oorlog

Er komt een Belgische groep gasten naar Veere. De opdracht van de VVV spreekt over speciale aandacht voor de 80-jarige Oorlog, het Koninklijk Huis en de positie van Zeeuws Vlaanderen. Omdat het een grote groep is treden we met drie gidsen op. Mijn collega laat weten dat ze twee weken geleden is gebeld door de reisleider; of we toch echt aandacht willen besteden aan de 80-jarige Oorlog etc.. Natuurlijk willen we dat. Ik zelf word enkele dagen voor de afspraak ook nog eens gebeld door de reisleider. Of we aandacht willen besteden aan de 80- jarige Oorlog en waarom Zeeuws Vlaanderen niet bij België is gekomen in die tijd. De groep is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Nederland. Ik bof. Ik heb zojuist de biografie van prof. Blok over Willem van Oranje gelezen. Uit de boekenkast van mijn vader, het boek is uitgegeven in 1919. De 80-jarige Oorlog speelt een belangrijke rol in het leven van de Vader des Vaderlands. Zijn strijd voor godsdienstvrijheid, zijn strijd tegen de onderdrukkende katholieke Spanjaarden. Zijn geldzorgen en zijn huwelijken. Alles heeft met alles te maken. Maar wat moet Veere met de 80-jarige Oorlog en je komt toch naar Veere om Veere te zien en niet voor de vaderlandse geschiedenis?

Toen ik mij voor het eerst voorbereidde op gidsen in Veere leerde ik dat Willem van Oranje het markizaat Veere Vlissingen kocht in 1581 op een veiling in Den Haag. Het markizaat kwam uit een boedel, de vorige markies was overleden en hij had geen nazaten die het markizaat konden erven. Ook leerde ik dat het derde huwelijk van Willem van Oranje met Charlotte de Bourbon werd gesloten in Veere. Het diner vond plaats in de Campveerse Toren en de dinerkaart zou er nog steeds aanwezig zijn. Het was een hele dag eten en drinken, wel 40 gerechten met een lokaal karakter stonden er op de kaart. Maar over dat laatste schrijft prof. Blok dat het huwelijk werd gesloten in den Brielle, in de kerk daar en niet in Veere. Zullen we het er maar op houden dat de huwelijksreis naar Veere ging en dat daar de markies en zijn nieuwe bruid een warm onthaal kregen? Daarvoor is een verblijf in de Campveerse Toren zeer geschikt. De man had een goede smaak.

Ton Thiebosch