Valentijn

Mijn lief trakteren op een etentje. Goed idee leek me dat en een visje stond haar wel aan.
Als grote fan van onderwater lekkernijen togen wij naar "Proef Zeeland", de nog redelijk nieuwe eettent van Schot (ja, die van de mossels) halverwege de Oosterscheldekering.
Het is daar redelijk basic, maar dan wel op een sublieme manier. Veel glas en staal en hout en licht, mooi en functioneel gecombineerd. En gewoon je visje bestellen aan de counter.
Je betaalt gelijk contant, ja pinnen mag, en samen met je drankje krijg je dan een pieper mee in de vorm van een UFO. En terwijl de kok jouw vis menu bereidt zoek je een plekje, 's zomers natuurlijk op het terras met uitzicht op de de Schelde en geniet alvast van je cola, je wijntje, je spaatje rood met de zon en het uitzicht gratis er bij. Wanneer de vliegende schotel die je op je tafeltje hebt neergezet begint te knipperen en te piepen staat jouw bestelling, zo van het vuur, gereed op de bar. Mooi systeem. State of the art!

Maar op een dag als deze wil je wat anders dan een portie kibbeling of een gebakken scholletje.
En jawel, er was een speciaal drie-gangen "Valentijnsmenu". Vissoep vooraf, een halve kreeft, salade met friet, toetje toe èn een fles wijn want net als vis moet kreeft ook zwemmen. Voor twee en twintig en een halve eurie! Een koopje. Ingevlogen kreeft, dat wel. Het seizoen is hier nog niet geopend. Héérlijk gegeten, niets op aan te merken.
Maar weet je wat me het meest verraste? De bediening.
Ik kom er regelmatig, heb al twee volle stempelkaarten.  Dat systeem van bestellen kent geen verassingen meer voor mij, dacht ik. Maar nu werden we bediend! Achteraf logisch want als ze je in ene keer het driegangenmenu voorzetten is de helft lauw en het toetje gesmolten. Vandaar!

Als er al iets valt aan te merken op "Proef Zeeland" dan gaat dat niet over het eten. Altijd lekker en verser kan haast niet met een prijsstelling waar je niet arm van hoeft te worden.
Neen, de openingstijden zijn mijn probleem. Met wat speling voor het seizoen sluit de tent al vroeg in de avond. Na vijven hond in de pot en op zon- en feestdagen gesloten. Jammer maar helaas. Zullen we noodgedwongen moeten respecteren en op zondag zelf het visje bakken. Verkopen ze daar ook. En mosselen natuurlijk, VERS met hoofdletters. En de meer exotische diertjes uit de diepvries. Eet smakelijk!

Shon