Dreischor (Schouwen-Duiveland)

• Cultuurhistorie
  • Zakelijk
  • Rondleidingen

De kerkring van Dreischor wordt als de mooiste van Zeeland bestempeld. Groen gras, leilinden langs de gracht en in het midden de St. Adriaanskerk uit de 15e eeuw met in de zuidbeuk één van de mooiste grafkapellen van Nederland. Opmerkelijk aan de Ring is het oude Raadhuis ( 't plaesen 'uus) met bij de ingang de spreuk: "Doet wel en vreest niemand".

Dreischor is een prachtig voorbeeld van een ringdorp. Het kerkgebouw staat centraal en daaromheen ligt een grasveld begrensd door een grachtje. Daar omheen loopt de straat, met een ring van huizen eraan. De mooie plaats werd al in 1206 vermeld. Eerst hoorde het grondgebied van Sirjansland er ook bij, maar in 1288 verdween dit deel tijdens een hevige stormvloed en ontstond Dijkwater. Tot 1374 was Dreischor een eilandje dat aan drie kanten werd omspoeld door water. Het is altijd een landbouwdorp geweest met als belangrijkste gewassen meekrap en vlas. De oorspronkelijk aan Sint Adriaan gewijde tweebeukige hallenkerk dateert grotendeels uit de 15 e eeuw. In de zuidbeuk van de St. Adrianuskerk is één van de mooiste grafkapellen van Nederland te zien. Opmerkelijk aan de Ring is het oude Raadhuis ( ’t plaesen ‘uus) uit 1637 met bij de ingang de spreuk: “Doet wel en vreest niemand.” In 2001 heeft Dreischor goud ontvangen in de internationale groencompetitie ‘Entente Florale’.

Een rondwandeling door ringdorp Dreischor met een bezoek aan de St. Adrianuskerk duurt 1.5 uur. Er zijn mogelijkheden tot uitbreiden van de wandeling met een bezoek aan:

1. Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg
Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg is gevestigd in de uit ca. 1700 daterende boerderij ‘Goemanszorg’. De hofstede werd in 1995 gerestaureerd en ingericht in de stijl van begin 1900. In de grote schuur is een uitgebreide collectie oude werktuigen, ambachtelijke machines, voertuigen en gebruiksvoorwerpen uit de streek te zien. De teelt en de bewerking van meekrap en vlas hebben in Dreischor een belangrijke rol gespeeld. Dit is een reden waarom het museum aan deze twee gewassen een belangrijke plaats heeft toebedeeld in zijn collectie. Achter het museum zijn een tuin en een boomgaard aangelegd, waar specifieke oude Zeeuwse planten en bomen groeien.

2. Wijnhoeve De Kleine Schorre: Wijnproeverij
U wordt ontvangen in een karakteristieke Zeeuwse schuur met uitleg over het wijnproject. U proeft drie verschillende wijnen met daarbij een hapje van de kaasmaker om de hoek. Daarnaast bezichtigt u de moderne wijnkelder en maakt u een wandeling door de wijngaard. (vanaf 15 personen)

3. U kunt een wandeling maken door het prachtige natuurgebied Dijkwater met een gids van Staatsbosbeheer. De duur van deze wandeling is ongeveer 2 uur. In mei, juni en juli kunt u de wandeling maken met het thema orchideeën.

• Cultuurhistorie
  • Zakelijk
  • Rondleidingen

Nederlandse taal: € 95,00 per gids
Buitenlandse taal: € 99,00 per gids

Inclusief: bezoek aan de Adrianuskerk, maximaal 20 personen per gids.

Stel zelf uw groepsarrangement samen aan de hand van losse programma onderdelen. Wij maken graag vrijblijvend een offerte op maat voor u.