Belfort Sluis

Deel deze pagina: Tell a friend

Belfort Sluis

Sluis

  • Attractie
  • Museum
  • Rondleidingen

Beschrijving

In het dynamische centrum van Sluis staat hetBelfort, het oudste wereldlijke gebouw van Zeeland en het enige belfort van Nederland.

Een belfort is in oorsprong een middeleeuwse, Vlaamse toren met klokken die werden geluid bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een brand, de nadering van een vijandelijk leger of de afkondiging van een wet. Later duidde men er het stadhuis mee aan waar de belforttoren deel van uitmaakte. Een belfort was (en is) het toonbeeld van stedelijke trots, prestige en gezag.

Het Belfort van Sluis werd gebouwd  in de 14e-15e eeuw en is recentelijk geheel gerestaureerd, vernieuwd en heringericht. Het is nu nog toegankelijker en aantrekkelijker. Er zijn verschillende bezoekersruimten met diverse presentaties.

De raadskelder
Het onderste en oudste deel van het Belfort is de raadskelder. In een hoek bevindt zich de oude gevangenis. Er staat zelfs een echte (oude) pijnbank en er ligt een (nieuwe) gevangene. In de raadskelder worden kunsttentoonstellingen gehouden.

De raadzaal
De historische raadzaal is de mooiste zaal van het Belfort. Ze is versierd met wapenschilden en balkdecoraties en is verder 'aangekleed' met schilderijen uit de 17e en 18e eeuw, middeleeuwse voorwerpen en een indrukwekkend, uitbundig gedecoreerd vierschaarhek uit de 18e  eeuw.

De burgemeesterskamer
De burgemeesterskamer is een stijlvolle pronkzaal, met weelderig goudleerbehang en Sluise portret- en stadsschilderijen uit de afgelopen twee eeuwen. Bovendien staat er fraai Vlaams en Zeeuws meubilair uit de 17e-19e eeuw.

Sluis ontstond op het einde van de 13e  eeuw. Vooral in de tijd van de Bourgondische hertogen was het een belangrijke internationale havenstad. In de 17e en 18e eeuw was Sluis een van de voornaamste vestingsteden van Nederland. Tegenwoordig is het een druk bezochte en populaire toeristenstad. Op de tweede verdieping wordt de veelbewogen geschiedenis van Sluis op een aanstekelijke en interactieve manier gepresenteerd met films, een kijkspel, voorwerpen en veel afbeeldingen. Ook kunt u er een vrolijke en leerrijke quiz spelen over Sluis en zijn belfort.

Op de  derde verdieping kruipt u in de huid van de beroemdste Sluizenaar: de schoolmeester en stadsarchivaris Johan Hendrik van Dale. Hij is in Sluis geboren, woonde en werkte er en is er gestorven. U hoort over en beleeft zijn (korte) persoonlijke leven, zijn vele werkzaamheden en zijn betekenis voor de taal. U kunt er spelenderwijs allerlei wetenswaardigheden vernemen over woorden, taal en dialecten.

De Belforttoren
Stelt u zichzelf eens als middeleeuwse  torenwachter voor: u loopt de wenteltrap op naar de top van de toren. Let op! Onderweg ziet u de 'held van Sluis' staan, namelijk de klokkenman Jantje van Sluis. Hij redde Sluis van een Spaanse inname. Eenmaal boven, heeft u een prachtig uitzicht over Sluis en het West-Zeeuws-Vlaamse platteland.

Contact

Lokatie adres

Belfort Sluis

Organisatie

Groepsarrangementen Zeeland

Omgeving

Kenmerken

Algemeen

  • Attractie
  • Museum
  • Rondleidingen

Tarieven

Algemene prijsinformatie

Stel zelf uw groepsarrangement samen aan de hand van losse programma onderdelen. Wij maken graag vrijblijvend een offerte op maat voor u.

De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte. Wij informeren u graag over de exacte prijs.