Nationaal Park Oosterschelde

Een groepsuitje op of rond Nationaal Park Oosterschelde

De Oosterschelde is een rivierarm van de Schelde en heeft een open verbinding met de Noordzee. Tot in de Middeleeuwen was deze rivier helemaal niet zo groot. Door verzanding, inpoldering van grond en de aanleg van dijken, heeft de Oosterschelde zijn huidige omvang bereikt. Door het eb en vloed en de aanwezigheid van zoet en zout water, leven er duizenden soorten planten, vogels en dieren in de Oosterschelde, een watervlakte met vele mogelijkheden.

Nationaal Park
Sinds 2002 is de Oosterschelde een nationaal park. Dat wil zeggen dat de natuur beschermt is en dat de staat de natuur als zeer belangrijk erkent. Nationale Parken, waar ook ter wereld, zijn de mooiste en waardevolste natuurgebieden. In Nederland zijn er 20. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland.

Gasten van de Oosterschelde

   

Ga tijdens je familie weekend op Zeehondensafari in de Oosterschelde!
Een graag geziene gast in het Oosterscheldegebied is de zeehond. Met laag water kun je ze zien liggen op de zandplaten. Er zijn twee soorten zeehonden, de ‘gewone’ zeehond en de grijze zeehond. Beide zwemmen in de Oosterschelde rond en met een schip kun je ze van dichtbij prachtig aanschouwen. Je kunt ze vanaf sommige plaatsen zien, maar je kunt bijvoorbeeld ook een zeehondensafari doen.

Met je collega’s bruinvissen spotten?
Een ander populair zoogdier in de Oosterschelde is de bruinvis. Het is een walvissoort, een volwassen bruinvis is ongeveer 1,50 meter en weegt zo’n 55 kilo. Ze springen niet boven het water uit, waardoor ze moeilijk te zien zijn op open water. Als het water stil is, zie je de kenmerkende rugvin er bovenuit komen. Je kunt met verschillende rondvaartboten de Oosterschelde op om bruinvissen te gaan spotten.  

Wat is er te doen in Nationaal Park Oosterschelde?

Reserveer een educatief bedrijfsuitje naar de Deltawerken
Na de Watersnoodramp in 1953 is de Oosterschelde, als onderdeel van de Deltawerken, afgesloten. Met de Oosterscheldekering kwam er een eind aan de open verbinding met zee. Omdat men bang was dat de Oosterschelde een dood water zou worden door gehele afsluiting, is voor een halfopen waterkering gekozen. Hierdoor is er nog wel eb en vloed, maar niet meer zo sterk als voor de afsluiting.

Wil je in korte tijd veel zien in Zeeland?
De Zeelandbrug is een indrukwekkend bouwwerk van ruim vijf kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland (Zierikzee) en Noord-Beveland (Colijnsplaat). De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van 95 meter per stuk. Provincie Zeeland heeft de brug laten bouwen om de veerverbinding Zierikzee-Kats te vervangen, die de verkeersdrukte niet meer aan kon. Op 15 december 1965 werd de brug officieel geopend door Koningin Juliana. De brug heette toen nog Oosterscheldebrug. Pas op 13 april 1967 kreeg het de definitieve naam Zeelandbrug. In 2015 bestond de Zeelandbrug 50 jaar en heeft sindsdien de status van Rijksmonument.

Netwerken combineren met het proeven van Nationaal Park Oosterschelde 
Naast het bezoeken van deze omgeving zijn er ook tal van mogelijkheden om producten uit de Oosterschelde te proeven. Denk hierbij vooral aan; mosselen, oesters, kreeft, maar een stukje zeewier proeven?! Dat kan hier! De culinaire mogelijkheden lopen hier dan ook ver uit elkaar en bieden voor elk wat wils!

Boek bij Groepsarrangementen Zeeland een busrondrit met gids en kom in korte tijd veel te weten over dit wereld beroemde bouwwerk.