Mijn Delta Experience

Mijn Delta Experience

Nieuw in het bezoekers centrum van Delta Neeltje Jans is de Delta Experience.  Daar kunnen bezoekers die de watersnoodramp van 1953 niethebben meegemaakt, -bijvoorbeeld jongeren, buitenlanders,-  ervaren hoe dat ongeveer geweest moet zijn. Makkelijk gezegd. Maar gaat dat lukken? Vroeg ik me af toen ik van de plannen hoorde.

Eenmaal gereed en officieel geopend wilde ik daar beroepshalve als gids vooraf even een kijkje nemen en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was. Het begint wat lauw maar net als je denkt dat het langdradig wordt breekt de hel los. Ik moest zowaar af en toe het brok in de keel wegslikken. Maar goed, dat is mijn ervaring. Ik was nieuwsgierig hoe een willekeurige bezoeker, onkundig van het Zeeuwse verleden dit zou ervaren.

Met een groep Zwitsers die ik onlangs rond moest leiden kreeg ik een kans die ik niet wilde laten schieten. Bezoekers krijgen meestal wat vrije tijd om nog wat rond te kijken en, niet onbelangrijk, souvenirs te kopen. Één echtpaar gebaarde ik om mee te gaan, de Experience in. Nogmaals, alléén om hun reactie te zien op het gebodene. En wat denk je? De man kwam na afloop lijkbleek en stil naar buiten schuifelen, zijn echtgenote met een zakdoek voor het gezicht. Tranen met tuiten huilde ze. Eenmaal bedaard vertelde ze nooit eerder zo iets emotioneels te hebben meegemaakt. Dat ze dit haar leven lang niet meer zou vergeten en hoopte dat ze er geen slapeloze nachten van wakker zou liggen. Het kostte heel wat moeite om haar gezicht weer in de vakantieplooi te krijgen waarmee ze 12 minuten eerder naar binnen was gegaan.

Mogen we nu de nieuwe Delta Experience een succes noemen? Uw blogger vind van wel!

Shon.