Michiel de Ruyter (2)

Dit blogje gaat eigenlijk niet over onze Zeeuwse zeeheld zelf maar over Frank Lammers, de man die hem zo mooi gestalte geeft in de film. 
Indrukwekkende lijst als je leest wat hij allemaal heeft gedaan en gepresteerd sinds hij in 1995 afstudeerde aan de Amsterdamse toneelschool.  Niet alleen acteren maar ook filmscripts schrijven en regisseren. En tussen neus en lippen door ook nog even de nationale nieuwsquiz winnen. En echt, elke keer als ik hem zie heb ik plezier. Een leuke vent die naturel sympathiek over komt. Geacteerd of niet. 
Maar ik doe hem ernstig te kort want wat ik hier schrijf is allemaal geen parate kennis maar opgezochte Wiki-wetenschap. Even gegoegeld, -tig filmrollen en andere wapenfeiten worden er vermeld. 
Telkens als ik hem zag, in een serie, reportage, als BN-er in een blad, in onverschillig welke filmrol zag ik dat beetje sullige vader/echtgenoot figuur voor me, die tuinkabouter met z'n vergeten groenten tuin, die pechvogel met panne in het safaripark tussen de leeuwen.  Ik moest zelfs even opzoeken voor welke supermarkt die reclame is. Frank trok mijn aandacht, die olifant niet. Sinds ik de film heb gezien is dat veranderd.  Zie ik Frank Lammers nu op de buis, in zijn groentetuin, achter de winkelwagen, aan de keukentafel, in de echtelijke sponde, nu denk ik elke keer; "Michiel de Ruyter!"

Shon