Levi 13 jaar

We hebben een jarige aan boord, kunnen we daar wat mee? Zo wordt ik ontvangen als ik aanmonster op de Frisia om een zeehondentocht te gidsen.Ik heb er al weer aardig wat gedaan, bijna routine. Maar dit is nieuw, deze hebben we nog niet gehad.
Waar denk je aan? Vraag ik aan "mevrouw Kapitein"
Ja ehh, misschien Lang zal-ie leven of zo iets. Je bedenkt maar wat, daar ben jij toch goed in?
Even vraag ik me af of ze me als gekke Henkie ziet of gewoon als overtuigd enthousiasteling. Ik gok op het laatste en wil haar niet teleurstellen. De jarige nog minder.
Wie is het? 
Tsja, een knulletje, een koppie met lang golvend haar, een leuk ventje. Hij ging met zijn zusje en zijn ouders naar boven.
Als ik de boot rond speur op weg naar mijn post, de stuurhut, kan ik de jarige niet ontdekken.
Dan maar even terug naar "La Capitaine". Ze loopt met me mee en heeft al snel de jarige in het vizier. 
Hoe heet jij? vraag ik.
Levi meneer. 
En ben jij jarig vandaag?
Ja meneer.
En hoe oud ben je geworden?
Dertien meneer.
Nou, gefeliciteerd man. En dan heb ik nu een verrassing voor je.
Levi is even verbaasd maar begint meteen te glimmen van vreugde als ik hem uitnodig om als VIP met mij bij kapitein Gerard in de stuurhut plaats te nemen gedurende deze tocht.
Ik zet hem op de grote draaistoel achter het stuurrad van de boot (waar hij niet mag aanzitten! Dat mag alleen de kapitein/stuurman maar) er is een dubbele bediening, net als in een lesauto maar hier op de boot ook met twee sturen. Nog vóór we de zeehondjes te zien krijgen zingen we op mijn verzoek een Lang zal hij leven en iedereen aan boord zingt voor Levi mee. Ook de Duitsers.
Bij de familie zeehonden die we ontdekken heeft hij de mooiste uitkijkpost van allemaal. Hij geniet met volle teugen en vanwege dat plezier genieten zijn ouders en zusje mee. Dat denk ik tenminste van hun gezichten af te kunnen lezen. En Levi is ook niet verlegen en wil het nodige van mij en van de kapitein weten. Leergierige vragen. Als we weer terug zijn in Zierikzee struikelt zijn tong bijna over de bedankjes. Hij vond het geweldig.
Jij hebt straks wat vertellen knul als de school weer begint!
Heftig knikkend en nog nagenietend zweeft hij de kade weer op.
Lang zal Levi leven!

Shon