De nieuwe jas van Britt

Kennen jullie Britt? Vast niet.
Nee, niet die blonde schone die regelmatig in praatprogramma's op TV verschijnt. Dat is een andere Britt. Ik bedoel Britt de kreeft. Zij -laten we aannemen dat het een vrouwtje is- woont aan de Faelweg in Vrouwenpolder. Meer precies in het Bezoekerscentrum van Deltapark Neeltje Jans. Een eigen onderkomen heeft zij daar in het Aquarium gebouw “Blue Reef”. Beetje aan de rechterkant vlak voor dat open bassin waarin kleine haaien en fikse roggen rondzwemmen.

Britt is flink aan de maat en ook nog steeds in de groei. Daarom heeft ze elk jaar een nieuwe jas nodig. Onder haar pantser groeit/ontwikkelt zich regelmatig een nieuwe schaal. De oude harde schaal wordt afgeworpen en de kreeft komt met een nieuw jasje dat nog zacht en week is tevoorschijn. Een kwetsbare periode voor een kreeft. En die nieuwe schaal rekt of groeit nog zo ver tot dat er voldoende ruimte in die nieuwe jas zit. Zeg maar; op de groei, tot volgend jaar. Korte tijd later is die weke schaal weer verhard tot een stevig pantser.

Het leuke is dat je al die oude jasjes, die afgeworpen schalen, kunt zien, elke jaargang een maatje groter. Loop door, voorbij het open bassin (á propos: weleens een rog over zijn rug geaaid?) tot aan de korte wand en daar liggen in een vitrine alle oude afgeworpen schalen van Britt te kijk. Met jaartal er bij. Uit het verschil tussen de eerste, kleinste en die grotere van een paar jaar later moet je wel afleiden dat Britt wordt verwend door het personeel van Neeltje Jans.


Shon.