Portaal van Vlaanderen

Haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen: indrukwekkend en leerzaam

In het haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen in Terneuzen mag informatie over het project Nieuwe Sluis Terneuzen natuurlijk niet ontbreken. Ook kunnen bezoekers de interessante film bekijken en de laatste nieuwtjes en weetjes over het grote project ‘Nieuwe Sluis Terneuzen’ bekijken.
In het informatiecentrum kunt u nagenieten van alle informatie en indrukken onder het genot van bijvoorbeeld een kopje koffie en een versnapering of eventueel een lunch.

Haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen, het leukste interactieve haveninformatiecentrum midden in het dynamische sluizencomplex van Terneuzen.

Het sluizencomplex vormt de onmisbare schakel tussen de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen, één van de drukst bevaren kanalen die Europa rijk is. Jaarlijks passeren bijna 70.000 zee- en binnenvaartschepen de sluizen. Binnen de Kanaalzone bevinden zich ca. 250 bedrijven die goed zijn voor 20 % van de werkgelegenheid in Zeeland. Het havengebied is voortdurend in ontwikkeling en vervult een belangrijke internationale rol.

Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Welke bedrijven zorgen voor 20 % van de Zeeuwse werkgelegenheid? Hoe worden geïmporteerde producten over land vervoerd? Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen ofwel het sluizencomplex van Terneuzen krijgt u antwoord op deze en andere vragen.

Beleving
‘Terwijl het autoverkeer automatisch omgeleid wordt, gaat een van de bruggen open. Verborgen in de diepte komt een enorm contragewicht in beweging. Ogenschijnlijk logge sluisdeuren schuiven moeiteloos open en dicht. Lenige sleepboten varen druk heen en weer, binnenvaartschepen melden zich bij de verkeerscentrale en indrukwekkend grote zeeschepen zijn er bijna aan te raken…’

Grotere schepen hebben ook meer tijd nodig om een sluis te passeren dan de kleinere.

Nieuwe sluis
Het projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex. Het project zal in de loop van 2017 in uitvoering komen. Medio 2022 kan het eerste schip door de Nieuwe Sluis varen.

Een grote, nieuwe sluis biedt volop kansen. Voor de binnenvaart, omdat er een betere toegang en vlottere doorstroming ontstaat vanaf de Westerschelde naar het Kanaal Gent-Terneuzen en verder. Zelfs grote zeeschepen vinden straks gemakkelijk hun weg naar de havens in het achterland. Voor de regionale economie, want de Nieuwe Sluis kan zorgen voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuwse als de Vlaamse regio en het behoud van werkgelegenheid. Kortom, met deze sluis is de ‘Kanaalzone’ klaar voor de toekomst!

Verschillende arrangementen
Het Portaal van Vlaanderen biedt een indrukwekkende kijk achter de schermen. Bezoekers kunnen uit verschillende arrangementen kiezen. Er kan ook gebruikt gemaakt worden van ons bezoekerstreintje.  
De arrangementen van Portaal van Vlaanderen leent zich goed voor een bedrijfsuitje, familiedag en schoolreisje. De activiteiten bij het Portaal van Vlaanderen zijn geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen. Er is ook mogelijkheid tot het boeken van arrangementen in samenwerking met andere attracties in de regio. Een arrangement kan in overleg geheel naar wens worden samengesteld.

Voor meerdere arrangementen en informatie kunt u een kijkje nemen op onze website, www.portaalvanvlaanderen.nl

Adresgegevens

Portaal van Vlaanderen
Zeevaartweg 1
4531 PB Terneuzen
+31(0)115-616268
info@portaalvanvlaanderen.nl
www.portaalvanvlaanderen.nl