Portaal van Vlaanderen

Haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen, het leukste interactieve haveninformatiecentrum midden in het dynamische sluizencomplex van Terneuzen. 

Het sluizencomplex vormt de onmisbare schakel tussen de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen, één van de drukst bevaren kanalen die Europa rijk is. Jaarlijks passeren bijna 70.000 zee- en binnenvaartschepen de sluizen. Binnen de Kanaalzone bevinden zich ca. 250 bedrijven die goed zijn voor 20 % van de werkgelegenheid in Zeeland. Het havengebied is voortdurend in ontwikkeling en vervult een belangrijke internationale rol.

Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Welke bedrijven zorgen voor 20 % van de Zeeuwse werkgelegenheid? Hoe worden geïmporteerde producten over land vervoerd? Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen ofwel het sluizencomplex van Terneuzen krijgt u antwoord op deze en andere vragen.

Beleving
‘Terwijl het autoverkeer automatisch omgeleid wordt, gaat een van de bruggen open. Verborgen in de diepte komt een enorm contragewicht in beweging. Ogenschijnlijk logge sluisdeuren schuiven moeiteloos open en dicht. Lenige sleepboten varen druk heen en weer, binnenvaartschepen melden zich bij de verkeerscentrale en indrukwekkend grote zeeschepen zijn er bijna aan te raken…’ Grotere schepen hebben ook meer tijd nodig om een sluis te passeren dan de kleinere. Wanneer men de voormalige radartoren beklommen heeft, komt de Tor Primula net langs. Vanachter de ramen is het grote gevaarte goed te zien. ‘Opeens lijkt de brug niet zo groot meer’, merkt een enthousiaste bezoeker op. Met zijn fotocamera legt hij alles vast. Een mooi aandenken aan thuis.

Nieuwe sluis
Het projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex. Het project bevindt zich tot begin 2016 in de planuitwerkingsfase. Na het politieke besluit en de aanleg, kan in 2021 het eerste schip door de Nieuwe Sluis varen. 

Een grote, nieuwe sluis biedt volop kansen. Voor de binnenvaart, omdat er een betere toegang en vlottere doorstroming ontstaat vanaf de Westerschelde naar het Kanaal Gent-Terneuzen en verder. Zelfs grote zeeschepen vinden straks gemakkelijk hun weg naar de havens in het achterland. Voor de regionale economie, want de Nieuwe Sluis kan zorgen voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuwse als de Vlaamse regio en het behoud van werkgelegenheid. Kortom, met deze sluis is de ‘Kanaalzone’ klaar voor de toekomst!

Verschillende arrangementen
Het Portaal van Vlaanderen biedt een indrukwekkende kijk achter de schermen. Bezoekers kunnen uit verschillende arrangementen kiezen. Er kan ook gebruikt gemaakt worden van ons geheel vernieuwde bezoekerstreintje.
De arrangementen van Portaal van Vlaanderen leent zich goed voor een bedrijfsuitje, familiedag en schoolreisje. De activiteiten bij het Portaal van Vlaanderen zijn geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen. Er is ook mogelijkheid tot het boeken van arrangementen in samenwerking met andere attracties in de regio. Een arrangement kan in overleg geheel naar wens worden samengesteld. Voor meerdere arrangementen en informatie kunt u een kijkje nemen op onze website, www.portaalvanvlaanderen.nl