Complimenten van MS Prinsendam

Hun kleinste cruise schip, zegt de Holland Amerika Line over hun MS Prinsendam. Negenhonderd-en-nogwat passagiers. Man, wat voel je je klein als je naast dat bakbeest op de kaai staat. In Vlissingen deze keer. Het is hun laatste dag aan boord en de gasten zijn niet zo te spreken over het weer van de voorbije dagen. Sint Petersburg, Tallin, Helsinki, oversteekje naar Groot Britannie en overal weggewaaid of weg geregend. Maar hier in Vlissingen schijnt eindelijk de zon en is de temperatuur ronduit aangenaam.

Mijn collega Veerle en ik krijgen twee van de vele wachtende touringcars mee voor een bezoekje aan de Deltawerken. Dat is de naam die de touroperators in hun reclamefoldertjes afdrukken als het om de Oosterschelde Stormvloedkering gaat. Wij Zeeuwen weten wel beter! 

Het programma DNJ (Delta Neeltje Jans) is voor ons gidsen standaard en wordt routinematig afgewerkt. Voor de gasten is alles nieuw en mooi en groot en imposant en amazing, flabbergasting en noem maar op. En Veerle en ik doen enthousiast, net als al die voorgaande keren. De gasten genieten zichtbaar.

Bij het verzamelen voor vertrek terug naar MS Prinsendam schiet een echtpaar mij aan. Een vraag, denk ik, daar ben ik voor. Maar nee. Vol overtuiging krijg ik al voor de derde keer vandaag te horen dat dit de mooiste dag, de interessantste excursie van de hele cruise was! 

Ik zie Veerle die bezig is haar schaapjes de bus in te drijven. Trots vertel ik haar dit. En ook zij had in haar groep soortgelijke complimenten mogen ontvangen, Dan loop je als gids wel even naast je schoenen, hoor. 

Maar dat loopt lastig, De veters zijn al weer gestrikt en we kijken uit naar een volgende groep om die dan weer een onvergetelijke dag te kunnen bieden. Een belevenis heet dat in tour-termen.