Zeehonden safari

In de zomer vaar ik als VVV-gids mee met de Frisia vanuit Zierikzee. Er valt veel te vertellen tijdens zo'n rondje over de Oosterschelde. De kapitein houdt natuurlijk liever zijn aandacht bij het veilig varen. Geen sinecure in het seizoen. Als je al rekening moet houden met weer, wind stroming en getij komen daar in het heetst van de zomer al die plezierjachtjes nog eens bij. Beroepsvaart heeft voorrang, altijd. Maar je kijkt zelf toch zeker ook altijd even naar links als je met je auto uit een zijstraatje komt. Toch? Voorrang of niet.
Afgelopen dinsdag stuurde hij richting Zeelandbrug ipv richting Neeltje Jans. Zeehonden Safari!
 
Leuk om te herkennen hoe dat gaat als we nog aan steiger liggen. Net als zijn collega's die ik in verschillende buitenlanden meemaakte. Haaien, dolfijnen, walvissen, maar ook landdieren zoals  wilde beren, wisents, wolven en weetikveel wat nog meer. Allemaal hebben ze die professionele reserve in zich. "Neen mevrouwtje/meneertje! Garantie dat U ze te zien krijgt geven we U niet. Natuur hè. dat laat zich niet sturen. Maar als we geluk hebben..... En het tij is gunstig vandaag...., dus kom maar aan boord, zou ik zeggen want betere kansen zijn er voorlopig niet. Kapitein Gerrit had de hele kolonie 's morgens, varend van Stalland naar Zierikzee allang gespot op hun vaste zonnebankje. 


Maar d'r hoeft maar één aso te dicht langs de plaat te varen met de stereo op twaalf of uit te stappen voor een close-upje en het feest is voor tientallen anderen bedorven. Om van de schrik voor robbetjes en huilertjes nog maar niet te spreken.
We hadden wéér geluk. Drie grijze en ruim dertig "gewone". In alle maten. Net als mijn collega Ton de dag ervoor. Zie "filmpje" op Youtube en op de site van de PZC die daags tevoren hetzelfde tripje maakten. Leuk hoor, zo'n zeehondensafari. Maar garantie? Nee dus. Niet eens tot aan de deur! Of zeg je tot aan de loopplank in dit geval?
 
Shon
 
ps.
Ook nog wat bruinvis gespot. Maar dat is een sport apart.