Wie is de mol

in Middelburg? Soms krijg je als stadsgids bijzondere opdrachten. En zo deed ik zaterdagmiddag mee in “Wie is de mol”. Een groep jonge mensen bezocht Zeeland en om dat bezoek extra spannend te maken speelden zij een weekend het bekende televisiespel. Drie dagen opdrachten afgewisseld met bezoeken aan bijzondere plekken,  Veere, Neeltje Jans en zaterdagmiddag dus Middelburg.

De opdracht was het verwisselen van een tas met daarin een (fictief) geldbedrag. Ik mocht met de tas de Lange Delft in en moest hem daar in de winkels nonchalant laten hangen zodat de groepsleden, en daarin de mol, de tas konden verwisselen.

Ik werd afgeleid en verleid. De tas wisselde een aantal keren van eigenaar en vooral omstanders vonden het maar raar. Ik weet zeker dat er ergens op het eiland nog menig kopje koffie is gedronken waarbij deze verwisselingen zijn besproken. Bij een mevrouw viel de mond letterlijk open.

De verwisselingen verliepen voor de groep goed, ik mocht hen vertellen dat de “pot” werd gevuld met € 50, --.

Na deze tocht door de Lange Delft maakten we nog een stadswandeling waarbij ik een aandachtig gehoor had. Zou dat de voorbereiding zijn geweest op de volgende opdracht? Ik had nog nooit een groep rondgeleid waarvan meerdere mensen alles opschreven wat ik hen vertelde.

Ton Thiebosch
Gids