Wie heeft de grootste?

Plaats van handeling: Deltapark Neeltje Jans. 's Morgens half tien, de deuren zijn nog maar net open. Samen met twee andere collega's hebben we 3 bussen zwitsers bij ons,  93 man sterk. Een andere groep die gelijk met ons arriveert is met 200 ver in de meerderheid. Dat merken we. We staan voor de ingang te wachten in een onmetelijk lange rij. Wat doe je dan als gids? Je verbijten? Klagen helpt niet, ik zou niet weten tegen wie. En mijn groep laat ik niet alleen. Dan raak je mensen kwijt. Nachtmerrie voor elke gids. "Entertainen" dan maar. Ik heb hun aandacht, verontschuldig me met een gezicht dat ik er ook niets aan kan doen. Vóór dat de gezichten naar mineur kunen trekken doe ik weer vrolijk. Vertel glimmend hoe mooi het wordt. De film, het weer, de excursie in de buik van de kering. Hoe trots "wij Nederlanders" zijn. etc..

De lange rij wordt niet kleiner maar verdwijnt denkbeeldig naar de achtergrond.Verder praten dan maar. Oosterschelde! De stokpaardjes komen aan bod. Kreeften, oesters, zeehondjes. De lange rij zien ze al niet meer staan. Bij de mosselen vraagt iemand uit de groep hoe groot ze zijn. Ik wijs iets tussen duim en wijsvinger aan en merk aan de groep dat er meer zijn die alles van de maat willen weten. Dus wijd ik uit over de klassen Jumbo en Imperator  in de viswinkel. En over vleesgewicht. Daar wil meneer meer van weten. "Niet de grootte van de schelp maar het gewicht van het diertje in de schelp bepaald de prijs" onderwijs ik.  Ik zie aan de gezichten dat de boodschap niet helemaal duidelijk overkomt.
Nou, het is heel simpel, hoor ik mezelf zeggen. De buitenkant zegt niet alles. 't Is net als bij ons mannen, Je hebt hele kleine mannekes met een grote, maar ook grote kerels met. . . . . . . .

Ik zie verderop mensen verbaasd kijken wat er zo te lachen valt in zo'n lange wachtrij. 

Shon Cochi
Gids