Wandelen in Dordrecht

Met mijn oud-collega’s gaan we naar de Kerstmarkt in Dordrecht. Voordat we in de bus stappen realiseer ik me dat ik nu zo’n oude man ben waarvan de aanwezige jeugd zegt: “ik denk dat die hier ooit heeft gewerkt”. In Dordrecht stoppen we aan de rand van de oude binnenstad. De eerste straat staat meteen vol met kramen. We kunnen “over de koppen lopen” zo druk is het. Na koffie en thee in een overvol café besluiten we de Kerstmarkt snel te verlaten. We wandelen door rustige straten met prachtige panden, groot en klein. De jaartallen duiden op de 17de en 18de eeuw. Net als Vlissingen en Middelburg was Dordrecht ooit welvarend en het was de stad van de grote Synode van Kerken en de eerste vergadering van de verzamelde Staten van Holland en Zeeland. Tijdens de wandeling komt de gids in me weer naar boven. Omhoogkijkend zie ik verbouwde trapgevels, lijstgevels en woningen met daarboven een pakhuis voor de opslag van handelswaren. Grote monumentale gebouwen met verwijzingen naar een roemrucht verleden. Na een lunch bij het punt waar Merwede, Noord en Oude Maas bijeenkomen, wie kent die stromen nog, gaan we terug langs de havens naar de binnenstad. We brengen een bezoek aan de kerk. Jarenlang zag ik de toren vanuit de trein als ik voor mijn werk naar Den Haag moest. In de kerk vallen de graven van Engelse handelaren me op. Had Dordrecht niet een korte tijd de Schotse wolstapel van Veere overgenomen? En dan weer terug naar de Kerstmarkt, overvol, soms meer braderie dan Kerstmarkt. Achter de kramen staan ook hier prachtige monumentale panden maar slecht zichtbaar. Wij een ervaring rijker.

Ton Thiebosch
Gids