Vissen op varkens?

Ik heb iets met taal en ook iets met historie. Zaken die me goed van pas komen bij het gidswerk. Voor wat betreft de combinatie van die twee zijn namen, achternamen wel te verstaan, een leuk onderwerp. Waar familienamen zoals Bakker, Timmermans, De Visser en Schoenmaker vandaan komen is niet zo moeilijk te begrijpen. 

In mijn kennissenkring is iemand met de naam Röbschlaeger. Moest ik aan denken toen ik  op de Frisia voor een zeehondentocht over de Oosterschelde voer. En toen ineens, terwijl ik mijn duitse publiek op de bruinvissen attendeerde schoot me de naam Varkenvisser te binnen. Lang geleden, in een afgebroken verkoopcarrière had ik een klant met die naam. Vreemde naam die op internet, waar ergens een "gekke namenlijstje" circuleert daar niet eens in genoemd wordt. Te gek? Nee, dat niet want hij komt wel gewoon voor in de genealogiehoek van het World Wide Web.

Op Wikipedia wordt in het het bruinvislemma ook de naam "zeevarken" genoemd met de opmerking dat er meer dieren zijn die die naam verdienen. In het duits wordt een bruinvis  Schweinswal of Meerschwein genoemd. En dat ze in Duitsland een varken Schwein noemen dat weten we toch zeker wel allemaal. Ik heb nog even verklaring proberen te googelen maar geen enkele (gratis) site gevonden die uitsluitsel geeft over de oorsprong van die naam. Maar voor mij is de zaak wel duidelijk. Als die voorouderlijke Röbschlaeger zeehonden slachtte dan verdiende zijn tijdgenoot Varkenvisser vast zijn boterham met de vangst op bruinvissen. 

Iemand die het beter weet? Stuur maar naar shoncochi@gmail.nl. Ook een gids is nooit te oud om iets te leren. Geen zin, geen tijd om mee te varen op de Frisia om zelf de zeevarkens te komen spotten? Zoek dan maar even op Youtube naar "Bruinvissen in de Oosterschelde" Dan zie en hoor je ook dat waar wij varen de meeste bruinvissen worden gespot, zelfs vanaf de kant.

Shon