Stadsgids in den vreemde

Met vrienden naar de Achterhoek. Plannen gemaakt, weekend gepland, huisje gehuurd en een reis letterlijk naar de andere kant van het land. Het weer is mooi, koude, sneeuw en zon wisselen elkaar af.

Zo’n trip moet ook altijd iets cultureels hebben, een bezoek aan een stad, een museum, een theatervoorstelling. Dit keer werd het een bezoek aan de stad Zutphen. Opgetogen reden we daar naartoe. Een oude Hanzestad met prachtige monumenten, een oude stadsstructuur en een roemruchte geschiedenis in Gelre en omliggende streken.

We gaan een stadswandeling maken om de mooie plekken te bezoeken. Voordat ik het weet krijg ik een papier in mijn handen gedrukt met de mededeling: Ton, jij bent onze gids. Bij de koffie en thee in het Volkskoffiehuis snel doorlezen en in mijn hoofdprenten en dan aan de wandel.

Het wordt een leuke wandeling met afwisselende beelden. Prachtige monumenten wisselen af met stadswallen, weidse vergezichten en een buiten zijn oevers getreden IJssel. Smalle straatjes, poortjes door stadsmuren en de ooit belangrijke handelsrivier de Berkel zijn ons deel. Een van de vrienden woont in de buurt van Zutphen en hij constateert dat hij op plaatsen komt waar hij nog nooit was geweest. Kortom een stadswandeling zoals een stadswandeling moet zijn, aantrekkelijk, mooi en verrassend.

Oh ja, een declaratie kan ik niet indienen, de VVV in Zutphen is failliet. Hoe kan een gemeente en bedrijfsleven met zo’n rijkdom dat laten gebeuren?

Ton Thiebosch

Gids