Spaans beleg. Spaans benauwd

Onlangs bracht ik een bezoek aan het Zeeuws Museum. In de Abdij van Middelburg. Mijn belangstelling ging uit naar de onlangs gerestaureerde wandkleden. Ik had ze ooit wel eens gezien maar als zo veel mooie dingen die je in je leven tegenkomt had ik ze toen niet echt goed bekeken. De suppoost van dienst gaf hoog op van deze wandkleden. In zijn optiek was het historisch belang van deze kunstwerken vergelijkbaar, misschien zelfs wel groter dan dat van de Nachtwacht. Hadden we het pas niet nog over chauvinisme? In de zaal waar de wandkleden worden geëxposeerd is digitale hulp aanwezig in de vorm van beeldschermen waarop details worden uitvergroot met een beschrijving er bij. En ik beken. Nu ik daar als volwassen vent met wat meer historisch besef naar keek heeft deze hernieuwde kennismaking grote indruk op me gemaakt. De foto hiernaast laat maar een heel klein stukje van het grote wandkleed zien. Ongelooflijk hoe gedetailleerd de kunstenaar dat voor elkaar heeft gekregen.

Een van de tapijten verhaalt van het Spaans beleg van Zierikzee onder leiding van generaal Mondragon. Haarlem en Leiden hadden toen ook al zo'n beleg voor de kiezen gekregen. Het is een gezicht op de stad vanuit het oosten vanaf de verdwenen Gouwe die Schouwen en Duiveland nog uit elkaar hield. Wonderlijk hoe ze toen die "helicopterview" voor elkaar hebben gekregen. Misschien vanuit een hoge scheepsmast? De bebouwing, daardoor op de achtergrond van het tafereel, toont herkenbaar de skyline van het Zierikzee van die tijd.  De stad werd voor lange tijd van de buitenwereld afgegrendeld om tot overgave te worden gedwongen wanneer de nood zijn hoogtepunt had bereikt. Niets of niemand kon er in of er uit en de Zierikzeeënaars zaten als ratten in de val en kregen het daar behoorlijk benauwd van. "Spaans benauwd". Daar komt die uitdrukking vandaan. Dus niet van de spaanse peper die in chorizo wordt gebruikt. Dat laatste is trouwens ook Spaans beleg. Voor op de boterham. Mmmm, lekker. Niet eten als je nog moet dansen of vrijen! Je partner krijgt het misschien wel Spaans benauwd van je adem.

Shon.