Slavernij in de Weverij

De Calicotweverij van Zierikzee krijgt van ons gidsen (te?) weinig aandacht om reden dat het pand net een pietsje buiten de gangbare wandelroute valt. Geen nood, verrassende plekjes ontdekken kan een heel leven lang. Van origine was het een werkgelegenheidsproject uit een van die armere perioden van de stad Zierikzee. Het bood werkgelegenheid. En industriëlen uit het noordoosten van ons land zagen al die goedkope arbeidskrachten waar ze ter plekke tekort aan kwamen, hier in Zeeland wel zitten. Er zijn zo'n tien van die weverijen in Zeeland geweest. Je moest en mocht er veel wel en veel niet als je daar te werk werd gesteld. Maar het leverde een boterham op, ook voor vrouw en kinderen die daar dus vaak óók werkten. Dat had het stadsbestuur als voorwaarde voor de vergunning vereist! Nog terug te lezen in de vergeelde contracten. Maar slavernij kan je dat niet noemen. Meer het equivalent van onze sociale werkplaatsen nu. In die tijd was dat gewoon zo. Honderdvijftig jaar later kan je je best verwonderen dat er om de vrouwen in Indonesië in prachtige katoenen gewaden te kunnen laten lopen, er door kinderen uit armoede in Nederland met de hand chique stoffen werden geweven. Het heeft overigens niet lang geduurd. Net als nu kwam er ook weer een eind aan die crisis en de fabrieken kwamen figuurlijk maar ook letterlijk "op stoom", ten koste van de arbeid aan "handzame" weefgetouwen.

Op een enkele na zijn al die weverijen gesloopt dan wel omgebouwd voor een andere functie. Voor de calicotweverij in Zierikzee was op enig moment ook al een sloopvergunning vergeven aan een stadsontwikkelaar met nieuwbouwplannen. Gelukkig voor ons en voor de historie een cultuurminnaar. Nu staat het gebouw hier in Zierikzee weer bekend als "de Weverij". Domicilie van FIZI, filmtheater met een eigenzinnige programmering. Gered van de sloop vanwege een bijzondere balken dakconstructie, de zo geheten "Emy spant" genoemd naar de franse kolonel Armand Rose Emy. En nu na restauratie helemaal tiptop ingericht voor deze nieuwe cultuurtaak. Mooi, modern, gezellig en intiem met als surplus een kijkje op die aparte houten boogconstructie in het plafond. Te zien zolang de film nog niet is gestart en in de pauze, hoog "boven" het genot van de koffie of een drankje, in de foyer.

In die bioscoop draaide onlangs de film "Tula. The revolt". Tula is de naam van de slaaf/verzets-vrijheidsstrijder van Curaçao. De volgers die deze blogjes van begin af aan lezen kunnen weten dat ik daar geboren ben. Vandaar mijn speciale belangstelling voor deze film. Vanwege mijn afkomst interessant voor mij maar als film, eerlijk is eerlijk, geen Oscarnominatie. Ondanks de rollen van Derek de Lint, Jeroen Krabbé en de onlangs overleden Jeroen Willems. Maar met één ster extra voor mijn afkomst en nog eentje erbij voor de historie van het pand werd het wel een ***** - ervaring.

Succes Fizi! succes Weverij! Ik wens je nog vele jaren in goede gezondheid en meer voorspoed dan de voormalige calicotweverij ooit ten deel viel. Gaat dat zien, mensen!

Shon.

- Vind de programmering van Filmtheater Zierikzee op fizi.nl
- Google of Tube voor de trailer van de film naar "Tula the revolt"
- Surf voor meer informatie over de bijzondere dakspanten constructie naar "Emy spant".