Prijs!

De duitse familie heeft onlangs een prijs gewonnen. En vandaag ben ik die prijs! Beetje nuancering is hier wel op zijn plaats. Ik ben eigenlijk maar een klein deeltje van de prijs. De familie, opa, oma, kinderen, kleinkinderen en ook nog een neef mèt verkering vormen een groepje van bij elkaar negen personen. Met hun weblog hebben ze "Een Week Zeeland" gewonnen en als ik ze voor mijn deel daarvan, te weten een stadswandeling door Zierikzee, op sleeptouw neem spat het enthousiasme er van af. Eventjes, bij het begin, lijkt het dat de verwachtingen niet al te hoog zijn gesteld. Het is (voor hen) tenslotte gratis dus kan dat wel wat wezen? Maar voor de komende anderhalf uur zijn ze mijn persoonlijke VIP's en worden door mij als zodanig behandeld. Ze hoeven niet te weten dat àlle clientele die behandeling krijgt.

De duitse supererlatieven klinken continue. Je zou bijna denken met wat overdreven chauvinistische Zierikzeeënaars van doen te hebben. En dan aan het eind, ja het wordt eentonig mensen, niets dan lof en bedankjes. Zelfs wat vulling voor mijn pet. Ook wordt nog even snel van mij een mini-interview afgenomen. Gevraagd wat voor mijzelf Zeeland zo "zoeper" maakt is het eerste waar ik aan denk; Het Water. De Zee. Met al haar  "Zeeuwse Zilte Zaligheden". "Mosselen?" Niet alléén mosselen. Nee! Gewoon àlles wat uit zee komt. Ook andere schelpdieren en kreeft, garnaal, vis, zeekraal en lamsoren, noem maar op. Leuk om in het weblog van de familie te lezen dat ze dat inmiddels ook hebben ontdekt.

Als ik met ze terugwandel naar het centrum om een leuk terras aan te wijzen word ik door de jonge moeder Sonja nog verrast. Na al mijn duitse gesputter blijkt dat ze vloeiend, accentloos nederlands spreekt. Ik ontspannen en zij blij met deze vrije taaloefening converseren we ons zelf in het nederlands terug naar het Havenplein.

Leuk volk, deze groep. Zou ik graag van al onze duitse gasten kunnen zeggen.

Als een beetje Deutsche Sprache geen probleem voor je is vind je hun "Weekje Zeeland Weblog" , compleet met foto's en filmpjes op:  http://www.derwesten.de/leserservice/partnerangebote/osv/landal-familientreffen-eine-woche-in-zeeland-id8192877.html

Shon!
Gids