Onvoorstelbaar??

Dat de Filipijnen door een grote ramp zijn getroffen lijdt geen twijfel. Het aantal doden loopt richting 4.000. Gelukkig minder dan de 10.000 van de eerste schattingen. Inzamelingsactie volgt. Zeeuwen, zuunig als ze heten te zijn, geven dan meestal net iets meer dan de rest van Nederland, zo heb ik me laten vertellen. Verklaarbaar, denk ik. En als importzeeuw doe ik ruimhartig mee. Solidair met de slachtoffers, solidair met de zeeuwen.
In het Watersnoodmuseum en ook in de expositieruimte in de Oosterscheldekering (er zijn er vast op meer plaatsen te vinden) vind je informatiepanelen met aantallen slachtoffers van vroegere overstromingen in Nederland, de jaartallen erbij.  65.000 mensen verdronken, lees ik ergens, in een keer. Vijf-en-zestig-duizend! Dat is toch niet te bevatten. Dan de journaalbeelden met de gevolgen van Hayan. Alles verwoest. Daarna een klein bang kind in beeld , zonder kleren, zonder ouders, broertjes, zusjes , zonder huis. Ook onvoorstelbaar. Voor mij, want ons gezinnetje woonde op een veilige plaats, niet in Zeeland.
Mijn gedachten gaan daarom ook uit naar de jongeren van toen. De senioren van mijn leeftijd die het aan den lijve hebben ondervonden. Die het zich maar al te goed kunnen voorstellen.
Sterkte allemaal!

Shon.