Nieuwe inwoners

De gemeente Vlissingen ontvangt elk jaar haar nieuwe inwoners. Dat gebeurt tijdens een gezellige avond in het gemeentehuis. Een toespraak door de burgemeester, een presentatie van een mooi project. Ook een rondwandeling door het stadhuis, onder leiding van een raadslid, is een van de standaard activiteiten op zo´n avond.

Een idee was om een wandeling door de stad te maken met deze nieuwe inwoners. Op die wijze konden de nieuwe inwoners kennismaken met de stad, de historie en de verhalen van nu.

Woensdag 9 januari 2013 was de première. In een drijfnat Vlissingen mocht ik met 4 mensen een wandeling door de stad maken. Mensen die in 2012 hier waren komen wonen. Ik gunde ze in ieder geval mooier weer. Aan het einde van de wandeling klaarde het op en brak de zon door. Ik heb het ook niet altijd voor het zeggen.

Zaterdag 12 januari wachtte de tweede groep op me. Dit maal 11 mensen die op mij wachtten. Het weer was mooi en de wandeling kreeg een vrolijk karakter.

Allen wandelden, naar historie en verhalen luisterend, door de binnenstad. Kijkend naar oude en nieuwe gebouwen, naar architectuur, naar kunst in de openbare ruimte, naar de boulevard en de Westerschelde. Vlissingen op en top.

Ton Thiebosch
Gids