Niet zomaar een pleintje

De stadswandelingen in Vlissingen beginnen op dinsdag en donderdag op het Spuiplein. Ooit een van de vijf havens van Vlissingen. Dat is een aanleiding om meteen de geschiedenis van de stad in te duiken.

Voor dat de wandeling begon dronk ik altijd een kopje thee op het muurtje van de waterpartij op het Spuiplein. Ik keek naar de mensen die voorbij kwamen en soms zag ik gasten met hun kaartje voor de stadswandeling bij de VVV naar buiten komen. Maar het was ook het plekje om aangenaam te zitten en  te concentreren.

Met de kermis was dat niet meer mogelijk. Voor de VVV/ANWB stond een afzichtelijke raket. Af en toe wiebelde hij wat, braakte wat geluid uit en dan moest je een soort “André Kuipers gevoel” krijgen. Thee drinken op het muurtje was niet mogelijk. Een inleidend praatje voor de stadswandeling was onmogelijk.

Die inleiding van de stadswandeling verschoof naar de Oude Markt. Daar heerste ondanks de kermis een bijna serene rust en in die rust komt het inleidende praatje goed tot zijn recht. Het is en blijft een historische plek in Vlissingen. In alle rust volgt dan het verhaal over Vlissingen in heden en verleden.

Sindsdien waardeer ik dit plein zeer. Ik kijk naar de mensen die langskomen, ik lunch er, drink er mijn thee en vind er mijn concentratie.

Ton Thiebosch

Gids