Middelburg en Vlissingen

Niet alleen Michiel de Ruijter is een beroemde Vlissinger. Floor Wibaut ook. Daarom liet burgemeester W. Dijkstra een mooie plaquette van Wibaut maken. Deze plaquette van Jan Haas hangt met een korte toelichting aan een muur op het Plein Vierwinden in Vlissingen. De toelichting beschrijft het leven van Floor Wibaut als geboren Vlissinger en wethouder in Amsterdam. Daar was hij verantwoordelijk voor de grote sociale woningbouwprojecten.

Niet alleen Jacob Cats was een beroemde Middelburger, ook Floor Wibaut was een beroemde Middelburger. Hij woonde in de Lange Noordstraat. Hij was medeverantwoordelijk voor misschien wel het eerste sociale woningbouwproject in Middelburg, de woningen aan de Eigenhaardstraat. Naast de voordeur van het woonhuis zit een bordje waarop het leven van Floor Wibaut wordt beschreven. Handelaar in Middelburg en later wethouder in Amsterdam, verantwoordelijk voor grote sociale woningbouwprojecten met het motto: Wie bouwt, Wibaut!

In Vlissingen geen woord over de verhuizing van Wibaut naar Middelburg; in Middelburg geen woord over de geboorte van Wibaut in Vlissingen. De laatste resten van de Walcherse Koude Oorlog?

Ton Thiebosch
Gids