Laatste wandeling voor Facade 2012

’s Ochtends om 9.00 uur rijden twee autobussen voor. Bijna 100 VMBO-leerlingen uit Goes komen in drie groepen naar het Centrum Beeldende Kunst. Iedere groep een gids en snel aan de wandel voor een tocht van anderhalf uur.

De wandeling combineert kunst en architectuur. Gevels en kunst. Waar staat een gevel voor en wat staat er achter een gevel. Kunstenaars hebben de term gevel breed ingevuld. Hoewel veel gebeurt met een korte spanningsboog doorzien een aantal leerlingen snel de bedoeling van sommige kunstwerken. Zij geven er een inkleuring aan die het werk voor hen begrijpelijk maakt. Dat doen ze ook bij de architectuur in de stad. Sommige objecten leiden overigens tot rode konen en oortjes. Het is maar waardoor je wordt geraakt.

Zo’n wandeling met deze groep is overigens wel bijzonder voor een gids. Wat moet je met de vraag: mijnheer mogen we even eten kopen? De ervaring leert dat je zo’n groep dan wel even kwijt bent. En er is een tijdslimiet, de bus rijdt om 10.45 uur voor. Gelukkig brengt dan een van de begeleiders de oplossing. Neen, had je vanochtend maar brood moeten smeren. En dan zeggen we tegen elkaar: dat deden wij vroeger toch altijd.

Bij het werk van Thorsten Brinkmann denk ik nog even aan het broodtrommeltje uit de tijd dat ik op de middelbare school zat. Een blikken trommeltje met een dik elastiek erom en als het leeg was kon ik het inklappen tot een dun deksel op de bodemtrommeltje. Wat een kunstwerk bij je kan oproepen.

Ton Thiebosch

Gids