In Middelburg gebeurt het!

Als je gids bent bij de VVV krijg je regelmatig telefoontjes of mail van familie of vrienden. De vraag is dan: We komen op bezoek in Middelburg en kan je met ons een wandeling door de stad maken? Soms gaat dat gepaard met specifieke vragen zoals een oud vakantie-adres of een oude school. Soms is het gewoon om iets leuks te doen. En zo stond ik op de eerste zaterdag van 2013 met zes in Leiden opgeleide juristen op het plein van de Abdij in Middelburg. Zes mannen die een weekend van huis waren, zonder partner, zonder kinderen, ze wilden wandelen en vooral eten en drinken.

Gebeurt er hier ook wat, is de vraag op het trieste, koude, natte plein. Nou er is een mooi Nazomerfestival in augustus, een Jazzfestival met Pinksteren. Nee, gebeurt er gewoon wat in Middelburg is de vraag.  Ja natuurlijk, let maar op zeg ik met veel lef.

Via de Balans gaan we naar de Spanjaardstraat. De zes viriele dertigers grijnzen als ik uitleg dat deze straat ooit het Red Light District van Middelburg was. Met vergunning van de gemeente Middelburg. Dan nadert een groep vrolijke meiden, twintigers, mijn groep. We worden gevraagd om met hen op de foto te gaan. Het is voor een opdracht. Omdat voor de opdracht acht mannen op de foto moeten staan wordt de groep snel aangevuld met een argeloze voorbijganger. Opstellen, lachen, klik en lachend ons bedankend gaan de meiden verder.

Ik vervolg mijn verhaal over de architectuur en monumenten in de Spanjaardstraat. In een ooghoek zie ik een volgende groep meiden naderen. Zelfde vraag en nu op de foto met deze groep. Dan vraagt iemand: wie van u is de oudste. De gids, dat is bijna gebruikelijk. Dan wordt er naar mijn leeftijd gevraagd. Nou mevrouw, zoiets vraagt u niet aan een heer van stand maar vooruit… Naast me duikt een van de meiden op en kust me op mijn wang. Dit duurt even want ook dat moet gefotografeerd worden. Met een stralende lach als dankbetuiging gaat ook deze groep verder.

De groep juristen vervolgt met mij de wandeling. Een klein beetje beduusd zeg ik: heren, zoals u ziet, in Middelburg gebeurt het gewoon.

Ton Thiebosch

Gids