Huis aan de Steenen Beer

In Vlissingen staat op veel monumentale panden het jaartal waarin het huis is gebouwd. Soms met mooie cijfers geschilderd op de daklijst, op andere, meestal oudere panden, staat het jaartal vermeld in muurankers. Zo ook op een huis aan de Steenen Beer in Vlissingen. In Latijnse cijfers staat het jaartal met muurankers op de gevel vermeld.

Waar de meeste mensen de Latijnse cijfers kunnen vertalen lukt het op de Steenen Beer in Vlissingen niet. Het jaartal heeft dan ook twee aparte kenmerken. Er is een Latijns cijfer gebruikt dat niet zo dikwijls voorkomt en dan is dat cijfer ook nog eens “verpuzzeld”.

Als ik met gasten over de Steenen Beer in Vlissingen loop vraag ik hen soms om het bouwjaar van het huis te noemen. Dat lukt niet altijd en dan geef ik de uitleg bij dit bouwjaar. Het cijfer in spiegelbeeld en de Zeeuwse zuunigheid die al in de 18de eeuw van toepassing was. Zeeuwse zuunigheid heeft namelijk niets van doen met boter en meisjes.

Vorige week stonden de gasten weer te puzzelen. Iets verderop stond een man met zijn fiets en keek naar wat er gebeurde. Na afloop vroeg hij me om de uitleg rond het cijfer. Ik gaf hem die waarna hij me bedankte. Hij fietste al 40 jaar langs deze plek en had zich altijd afgevraagd wat daar stond.

Wilt u het weten? Maak dan een keer een wandeling met een stadsgids door Vlissingen en vraag om naar de Steenen Beer te gaan. Naast dit raadsel zijn er nog veel meer mooie dingen te zien in Vlissingen.

Ton Thiebosch
Gids