Het seizoen is weer begonnen

Enkele weken geleden maakte ik mijn eerste wandelingen weer. Een in Veere en in het Duits. Later realiseerde ik me dat ik Veere tot op heden alleen nog gegidst heb in buitenlandse talen. Maar, er komt verandering in. Binnenkort Veere in het Nederlands. En Middelburg heb ik in het Nederlands gedaan.

Alles vergt voorbereiding, een wandeling in Veere en mezelf oefenend in het Duits. Welke vragen kan ik verwachten, waar moet ik nog aandacht aan besteden. Binnenkort heb ik een wandeling in Middelburg met een afwijkend eindpunt. Ook dat betekent “even” een rondje extra lopen. En dan volgt Vlissingen nog. Helaas zijn er dit jaar minder stadswandelingen in de zomer maar ik hoop er veel te mogen doen. Vlissingen heeft bij mij een streepje voor. En dan zijn er nog de algemene regels van gidsenbeschaving. Klantvriendelijkheid en servicegerichtheid, hoe doe ik dat ook al weer? U mag niet denken dat ik in de winter leef als een beest maar even stilstaan bij al deze zaken kan nooit kwaad.

Wat ook bij de voorbereiding van het seizoen hoort is weer even het schrijven opfrissen. In de Volkskrant stonden een aantal tips voor het schrijven van reisverhalen. Deze tips waren voor mij niet nieuw. Maar ze frissen het geheugen weer op. Ik ben benieuwd of u dat gaat merken.

Ton Thiebosch
Gids