Het Rondje

Soms vertel ik gasten tijdens een stadswandeling over het “rondje”. Dat “rondje” is in Vlissingen een begrip. Het bestaat uit de Lange Zelke, Walstraat, Jacobstraatje, Oude Markt en via het Markstraatje en het Spuiplein weer naar de Lange Zelke, de winkelstraten van de stad. Je kan ook dwars door het Fonteijnecomplex via (rol)trappen van de Oude Markt naar de Lange Zelke.

Vroeger, in een vorige eeuw, bestond het “rondje” uit de zelfde straten behalve het Spuiplein. De Marktstraat liep van de Oude Markt rechtstreeks naar de Lange Zelke.

Het “rondje” heeft een historie. De jongens liepen het met de klok mee en de meisjes tegen de klok in. Onderweg kwam men elkaar tegen. Meeting point was ijssalon de IJsbeer en daar ontstonden relaties. Later, als men gelukkig getrouwd was, liepen man en vrouw samen het “rondje” om te winkelen. Zo kreeg het “rondje” een tweede betekenis. Het oude “rondje”is door de tijd heen een begrip geworden. Zo’n begrip ontstaat, dat kan je niet bouwen.

Na de bouw van het Fonteijnecomplex zoekt een aantal mensen in Vlissingen naar het “rondje”. De doorgang door het Fonteijnecomplex en de weg langs het Spuiplein heeft men niet gevonden. Nu wordt er gesproken over een doorbraak door het Fonteijnecomplex. Gasten vinden dit verhaal onvoorstelbaar. Zij vragen dan of dit idee komt van oude politici met heimwee naar amoureuze gevoelens van vroeger.

Ton Thiebosch
Gids