Heiligschennis

De kerk van Sint Anna ter Muiden is heel bijzonder. Je gelooft je ogen niet als je vanuit het lege buitengebied komt aanrijden. Ik moest ook drie keer kijken voor ik besefte wat ik zag. Oude fabriek! Was van ver af mijn eerste gedachte. Kasteel? Van iets dichterbij. Ook niet. De vierkante, fort-achtige kolos met een minuscuul klein torentje op een van de hoeken bleek van dichtbij een kerktoren. Mooi van lelijkheid? Hij zou niet misstaan als decor in een film, ergens afgelegen op een rots aan de kust van een Schots eiland.  Of verstopt, onder in een vergeten vallei in de Appenijnen waar Drangheta en Cosa Nostra samen ter kerke gaan. Uit protest omdat de kerk van Rome niet langer vergiffenis wil schenken. En dan de scenery van het ministadje als geheel. "Verstild" is denk ik een passende uitdrukking. Ik ben bang dat er mooie zomerdagen zijn dat die term niet meer op gaat want het is  m o o i .  .  .  .  .  .  . !    En hoewel bescheiden van formaat is de kerk met toren wat je noemt zeer beeldbepalend. Gaaf! Ik had me al voorgenomen enkele intimi een keer kennis te laten maken met dit prachtige plaat(s)je.

En nu hoor ik ineens dat ze die kerk willen ombouwen tot restaurant, annex vakantieverblijf. Begrijp me goed, ik ben niet kerks, allang niet meer. Respect voor mensen die wèl geloven heb ik weten te behouden. En in mijn buitenlandse vakanties ga ik aan geen enkele kerk voorbij zonder even aan de deur te voelen. Voor een kijkje naar binnen. Zien, ruiken, luisteren, met geluk naar gezang of orgel. Of anders gewoon luisteren naar de stilte. Weleens gedaan? Cultuurtempels waar de eeuwenlange kerkgeschiedenis door de plaatselijke gemeenschap is geconserveerd. Dàt in je geheugen opnemen en als een soort virtuele vakantiefoto mee naar huis nemen. En dat wil de gemeente Sluis nu opofferen aan de commercie. Als offerande aan Santa Pecunia.

Preekstoel wordt barkruk, doopvont wordt bierpomp, de pastorie souveniershop en bij ontstentenis van altaar en biechtstoel installeren we zelf wel even een toog en toilet.

Is er in dit land dan niets meer heilig?

Gelukkig is er een actiegroep die de kerk wil behouden zo als-ie is. Die de vroede vaderen van Sluis gaat vertellen hoe goddeloos ze bezig zijn.  Protesteer mee en stuur een mailtje naar Marianne Gossije op gossije@xs4all.nl.  Geef in die mail duidelijk aan hoe verkeerd ze bezig zijn daar in Sluis. Like de kerk op Faceboek zo je wilt. En onze heldin Marianne neemt dan het zwaard op, pardon, de schaar bedoel ik en knipt alle protesten uit, verzamelt ze, bundelt ze om daarmee de oren der Sluise bestuurders te gaan wassen. Gossiemijne! Zet 'm op Marianne.

Heb je vrienden, kennissen, buren, familie met enig historisch besef. Die je van cultureel-historische belangstelling verdenkt? Gun ze de kans om mee te doen met dit protest en stuur deze oproep aan hen door. Succes niet verzekerd maar niet geschoten is altijd mis. En wie weet verdienen we met ons protest wel een mooier plekje in de hemel. Zou ik zó graag willen geloven.

Shon.