Havenrondvaarten

Voor het tweede achtereenvolgende jaar jaar bood Zeeland Seaports de toeristen op Walcheren, maar naar is gebleken, ook de Zeeuwse bevolking, vanaf het water van de Sloehaven in Vlissingen Oost een blik op de bedrijvigheid, of wat daar nog van over is, in dit industriegebied. Dit in nauwe samenwerking met het Zeeuws Maritiem MuZEEum te Vlissingen en Groepsarrangementen Zeeland.

Deze activiteit was mogelijk op twee momenten (vertrek 12.30 uur en 15.30 uur) op de vrijdagmiddagen in juli en augustus. Tot zover, ter inleiding, de schets van een activiteit van de VVVzeeland, waar goed gebruik van is gemaakt.

Op 2 vrijdagen in augustus heb ik, als gids, deze havenrondvaarten begeleid. De eerste vrijdag, 22 augustus, was een dag met veel wind en dus een onstuimige zee (Westerscheldemonding). Dit had tot gevolg dat de verantwoordelijke kapitein, Alexander de Vries van rondvaartbedrijf Denick, om drie uur moest besluiten om de tocht van 15.30 uur niet door te laten gaan vanwege te verwachten zware weersomstandigheden: Zuidwesten wind met uitschieters tot 40 knopen per uur en dat gekoppeld aan ebstroming. Teleurstellend, maar onder de deelnemers alom begrip.

Ik was in m’n hart ook blij dat het niet doorging. Ik had na de eerste rondvaart, van 12.30 uur, geen goed gevoel over de door mij geleverde prestatie. Mijn verhaal liep niet lekker, ik had het idee dat het erg rommelig/onsamenhangend was. Mijn analyse: ik heb me waarschijnlijk te uitvoerig voorbereid. Ik had in de dagen ervoor me weer uitgebreid ingelezen in de materie en een bezoek gebracht aan een van de bedrijven uit het Sloe, de fa. Kloosterboer. Alles bij elkaar wat teveel en te vers op de “harde schijf” gezet waardoor ik te krampachtig ben gaan presenteren. Na afloop bleek uit de waarderende woorden van o.a. Deutsche Gäste dat de schade wel meeviel, maar toch. Volgens mij had de ontmoeting met een aantal bruinvissen en het kopje van een zeehond daar wel een bijdrage aan geleverd!

De vrijdag daarna twee, gevoelsmatig (!!), veel fijnere rondvaarten. Mooi weer, twee keer ongeveer 80 deelnemers en ook nu weer enthousiaste reacties. Er waren twee rolstoelers onder de deelnemers en ik zag mij genoodzaakt om bij het ontschepen een helpende hand toe te steken. Andere, valide, deelnemers dachten dat ik bij de loopplank stond om mijn fooi in ontvangst te nemen, iets waar ik een hekel aan heb, maar op dat moment ontstaat dan onmiddellijk een enigszins lastige situatie. Ik wil dat fooi-moment eigenlijk helemaal niet, maar het gebeurde toch. Het leverde mij en mijn kleinzoon een heerlijke softijs op en voor thuiskomst even langs de Jumbo om een lekkere Belg, na-gistend op de fles, eind goed al goed!!

Theo de Badts
Gids