Gidsen in Valletta, Rabat en Mdina

Ik kan er niets aan doen, als ik ergens anders ben dan wil ik weten hoe de collega-gidsen daar werken. En dus was ik op Malta weer nieuwsgierig.

In de hoofdstad Valletta leggen veel cruiseschepen aan. Soms wel drie per dag. Ik weet niet of de gidsen dan op zo’n schip meereizen maar met een bordje van Iberia, Holland America Line of Kuoni (waar ken ik die bordjes van?) loopt de gids voorop. De volgende groepen bestaan soms uit 30 of meer mensen. Je moet als gast wel gedisciplineerd zijn want de gids komt aan op een bepaald punt en begint direct haar verhaal. Of de groep nu er is of dat de laatste achterblijvers nog 25 meter verder lopen, zij begint. Geen wonder dacht ik, dat de terrassen hier vol zitten met mensen die op hun shirt een sticker met logo en groepsnummer (!) hebben.

Ik Rabat, de oude hoofdstad van Malta, was het niet veel anders. Alleen geen panels. 29 graden Celsius noopt tot andere oplossingen. Zie daarom de foto en herken de echte gids.

Ton Thiebosch

Gids