Gidsen in Mdina

Met de familie brachten we een bezoek aan Mdina, ooit een deel van de oude hoofdstad Rabat en door de Ottomanen omgebouwd tot een machtige vesting. Bij de ingang van de vesting werd een bezoekje gebracht aan de winkeltjes en afgesproken was dat ik daarna de wandeling door de vesting zou toelichten. Ik was er als een eerder geweest en ik had de ANWBgids gelezen.

Toen iedereen weer op het pleintje bijeen was riep mijn dochter: “kom op, de gids gaat vertrekken”. Direct daarop kwam er een Nederlands echtpaar met de vraag of ze nog konden aansluiten. Dat was niet de bedoeling van de insidersgrap van mijn dochter. Netjes hebben we dat uitgelegd en ieder ging tevreden zijns weegs.

Overigens, ik zou daar niet kunnen en mogen gidsen. Gidsen mag alleen met toestemming van het gemeentebestuur en dat krijg je met een mooi pasje, voorzien van foto en nummer.

Ton Thiebosch

Gids