Geheime genoegens

Geheime genoegens was pas nog een thema bij DWDD. Daarover bevraagd door Mattijs van Nieuwkerk gaven enkele BN-ers zich bloot. Boterham met dik boter, laagje pindakaas en een friemeltje zout er over was er bijvoorbeeld een. Of het houden van, of nog erger, meegalmen met muziek die vandaag de dag echt niet meer kan. De meest prozaïsche kwam van de huisdichter Nico van het programma: "Scheldend op je TomTom in de nacht te verdwalen om op een smal polderweggetje aan te bellen bij een kleine boerenwoning en om daar dan acht jaar te blijven hangen."

Een van mijn geheime genoegens betreft de zeehondensafari op de Oosterschelde met de Frisia. Nee, niet de vaartocht zelf. Het plezier daarvan straalt volgens mij van me af. Is niet geheim te houden. Wat dan wel? Ik zou het, bescheiden als ik ben, ook liever geheim willen houden. Maar vooruit. U vertelt het niet verder. Beloofd?

 

Als we de rustende zeehondjes in zicht krijgen verzoek ik de passagiers om stil te zijn. Dit om de schuwe dieren niet te laten schrikken. Die grote boot, daar zijn ze al aan gewend.

En dat verzoek om stilte vind ik al leuk. Van het een op het andere moment luisteren alle mensen aan boord naar jou, zelfs zij, die de hele tijd dwars door mijn gidseninbreng hebben zitten doorkakelen. En dan doen ze ineens allemaal wat je van ze vraagt. Op zo'n moment kan ik me voorstellen wat een toneelspeler of cabaretier bedoelt als hij of zij zegt dat het net is of-ie de zaal in zijn macht heeft.

Nog dichterbij zet de schipper de motor op 'n laag pitje en is het geklik van de vele "natuurfotografen" aan boord het enige wat je nog hoort. Maar de vaart is er uit en eenmaal freewheelend(schroevend!?) er voorbij drijft de boot heel langzaam op stroom en wind nog eventjes terug om de langste telelenzen nog gelegenheid voor een close-upje te gunnen.

Maar dan gaat het duren. De spanning van het eerste moment is verdwenen en heel langzaam wordt de stilte weer gevuld met geluid. Maar we drijven nog steeds vlak langs de rustende robben.................

En om dan de microfoon met een droge klik weer in te schakelen en een indringend "Ssssst" door de luidsprekers sissen!

Je ziet de mensen (denkbeeldig) ineenkrimpen. Oh ja! Sorry hoor, even vergeten, zie ik ze plots blozend denken.

Dat is dus een van mijn geheime genoegens. Gaaf joh!

Shon.  ....

 

Reacties naar VVV/PZD groepsarrangementen t.a.v. afd. Psychoanalyse.J