French Connection

In mijn buitenlandse vakanties kunnen toeristenburo's altijd op mijn belangstelling rekenen. Nieuwsgierig naar brochures, bewegwijzering, informatiepanelen, de gids of wat dan ook in de Nederlandse taal. Vertegenwoordigers van stad of streek achter de balie van de "touristshop" ter plaatse spreek ik daar op aan.  Geen Nederlands? Ah! Wat jammer nu!  Zie het als een soort van vriendschappelijk collegiaal pesterijtje.  "Die nederlanders spreken toch allemaal wel Duits of Engels of Frans"  hoor je dan vaak.  Tot die talen is de info doorgaans beperkt.

Mijn laatste vakantie (2013) was ik weer eens in Frankrijk. En met blijdschap, verbazing, be- en verwondering  bleek nagenoeg overal, laten we zeggen in ruim 8 van de 10 gevallen ook informatie in het Nederlands beschikbaar. Nog niet zo lang geleden was die score op z'n allerhoogst precies andersom,  amper twee op tien schat ik. Petje af hoor, of beter nog op z'n Frans: "chapeau"! Daar kunnen we hier in Zeeland nog een puntje aan zuigen.

Duits en/of Engels? Meestal wèl, uitzonderingen daargelaten.  Frans? Véél minder. En vaak ook helemaal niet. Terwijl de franse taalgrens dichterbij ligt dan die van Duitsland en Engeland. Zelfs die van Friesland in onze eigen Pays Bas nota bene ligt nog verder weg.

Dus provincie (Zld), gemeentes, VVV's, park-, landschaps- en monumentbeheerders, kortom, iedereen die iets van doen heeft met het duiden van bezienswaardigheden in de openbare ruimte; Doe iets terug  s.v.p!

En dat er weinig fransen hier naar toe komen is geen excuus om het niet te doen. Dank je de koekoek. Wie komt er nou graag op plekken waar wèl veel is te zien terwijl  je  niet kan bevroeden wàt je ziet of waar je moet kijken. We zouden  nu intussen toch allemaal wel moeten weten hoe belangrijk gastvrijheid en klantvriendelijkheid zijn voor onze provincie.

Laten we dus beginnen om waar nog niet aanwezig de infoborden, wegwijzers, websites e.d.  aan te vullen met een franse vertaling. Kan zo nodig later altijd nog wel worden aangevuld met andere talen. Bijvoorbeeld als de russen alsnog besluiten te komen. Op vakantie. Met een tent. Niet met een tank!

ps.    Voor limburgers en friezen hoeft dat allemaal niet. De meeste van hen kunnen zich aardig redden in het Nederlands.

Shon