Façade 2012, Centrum voor Beeldende Kunst Middelburg

Façade 2012 is een Middelburgse manifestatie met het motto: Niets is wat het is, alles is wat het lijkt. Tijdens deze manifestatie komen kunst, architectuur, historie en filosofie bij elkaar. Lezingen, films en kunstwerken in de openbare ruimte doen mensen nadenken over alles wat je in Middelburg om je heen ziet, of niet ziet.

In de openbare ruimte staan tot 18 november 2012 veertien kunstwerken. Kunstwerken van hedendaagse kunstenaars uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Japan. De kunstwerken zijn te vinden op door de kunstenaars uitgekozen plaatsen. Sommige werken zijn speels, andere indrukwekkend en van sommige werken mag Middelburg hopen dat ze behouden blijven.

De kunstwerken zeggen ook iets over de omgeving, de monumentale stad Middelburg. Is die stad wel zo monumentaal? En zijn al die monumenten wel echt? Achter die oude gevels staan soms huizen die nog ouder zijn. En de grootse verhalen over de stad hebben soms ook een zwarte kant die niet altijd (of nooit) wordt verteld. Zijn al die monumenten wel authentiek en wat is eigenlijk authenticiteit.
Kunstobjecten die vragen oproepen over de omgeving waarin ze staan.

Ik heb als stadsgids de eer gehad enkele groepen te mogen rondleiden langs kunstwerken en monumentale gevels. Verhalen over de historie van Middelburg vermengt met uitleg over de kunst waar de groep naar stond te kijken. Een bijzondere een leerzame ervaring voor de gasten maar ook voor mijzelf. De volgende stadswandelingen in Middelburg krijgen een andere kleur.

Ton Thiebosch

Gids