Een bijzonder weekend...en dat was het!

Met deze gevleugelde woorden van de vader van Dik Trom kan ik dit weekend van 13 en 14 september voor mij als gids het beste omschrijven.

Zaterdag 13 september 2014 een schitterende zonnige dag,  nationale monumentendag. Als “Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen”(S.S.V.) doen wij daar met de openstelling van het bezoekerscentrum “De Oude Verbandkamer” ieder jaar aan mee. Tevens bieden wij bezoekers dan een rondrit op een oude Daftruck over het terrein en door gebouwen van de voormalige scheepswerf De Schelde. We hebben drie rondritten gedaan. Deelnemers konden inschrijven in de verbandkamer bij twee “zusters” die tevens mensen ontvingen die het bezoekerscentrum wilden bekijken.

Via de digitale snelweg waren er maar weinig aanmeldingen, maar de interesse voor hetgeen wij te bieden hebben ligt, denk ik (!!) vooral bij mensen die niet zo gauw op die snelweg vertoeven. Gaande het voortraject liepen alle ritten nagenoeg vol. Tijdens de rit tonen wij foto’s en filmpjes uit de glorietijd van de scheepswerf op plaatsen die v.w.b. het getoonde op het scherm, er toe doen. Tijdens de laatste rit (wij dachten: als er maar weinig belangstelling is dan doen we het niet!) hadden we een probleem: 27 aanmeldingen voor 23 stoelen! Ergo: volle bak en mensen staan!! Dit geeft de (vrijwillige!)burger moed en inspiratie. Wijd opengesperde ogen gericht op scherm en op de bijbehorende, nu enigszins desolate, omgeving. Oren op steeltjes om toch ook vooral van het bijbehorende verhaal niets te hoeven missen.

Na afloop onder het genot van een welverdiende versnapering: vette voldoening!! “Hier doen we het voor!!”

Zondag 14 september: “Film by the Sea”.

Één van de thema’s van het festival is Odysea, een serie films onder de noemer road movies. En één van de films uit die serie is “Walking the Camino, Six ways to Santiago the Compostella”. De festivalorganisatie biedt deze film aan in een andere locatie dan Cinecity, de Vlissingse bioscoop. Deelnemers vertrekken vanuit de hoofdvestiging samen met een stadsgids richting MuZEEum voor een lezing om vervolgens de film te gaan zien in een zaal, Vestzak99, in de Willem III-kazerne.

De wandeling ging langs plaatsen die in de stadshistorie, in het kader van pelgrimstochten, heilige plaatsen zogezegd, een rol hebben gespeeld. Het gaat dan vooral om de verering van Onze Lieve Vrouw (O.L.V.). In Vlissingen was, we praten nu over de 13e en 14e eeuw, die verering erg intens. We kenden een Karmelietenklooster met de naam O.L.V., de kerk droeg die naam en op plaatsen in het stadsbeeld stonden Mariabeelden. Dat waren ook de plaatsen waar de Pelgrims, of zondaars(!!) heen gingen. De wandelingen, het waren er dit weekend wel zes, gingen langs die plaatsen. Er was sprake van een goede belangstelling en met drie collega’s hebben we deze unieke klus geklaard. Het unieke betekende ook dat we nu in stadsdelen gidsten waar we anders toch niet zo gauw komen. Dus een perfecte aanvulling op ons toch al rijke “gidsenassortiment”!!

Peter van Druenen, stadshistoricus heeft ons vooraf heel erg goed geïnformeerd. Hijzelf heeft de lezing verzorgd en dit zes (!!) keer in twee dagen gedaan en ik heb ter afsluiting de laatste lezing gehoord en het klonk alsof het de eerste was,  chapeau. Als gids krijg ik hier toch wel een beetje een kick van: een aardig lijntje coke zal ik maar zeggen. Niet dat ik daar ervaring mee heb, maar ik stel het mij zo maar een beetje voor.

Theo de Badts
Gids