De Zeeuwse Kennispas

Deze Zeeuwse Kennispas geeft o.a. toegang tot musea en andere toeristische highlights in ons werkgebied. Specifiek bedoeld voor het betere gidsenwerk. Al mijn gids-collega's hebben er een. Om kennis op te doen. Kennis waarmee we later de klanten (gasten) goed kunnen informeren. En die kwam nu dus weer goed van pas. Afgelopen week bezocht ik het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Gratis! Mijn geliefde met haar donateurskaart en ik met mijn  kennispas. Je mag er met z'n tweeën in hoor, op die donateurskaart. Maar ìk wilde weten hoe er op mijn kennispas werd gereageerd. Dat gaat namelijk niet altijd van een leien dakje. En jawel, mijn verwachting werd niet teleurgesteld. Het had weer heel wat voeten in aarde voordat mijn pasje me legaal en kosteloos toegang verschafte. Het kwam uiteindelijk allemaal goed door adequaat vrijwilligerswerk! Petje af mensen, voor al die vrijwilligers die de de zaak daar "drijvende" houden.

Zelfs als je dit jaar al ruim tien keer de vier caissons van binnen en van buiten hebt gezien ontdek je nog steeds zaken die je eerder zijn ontgaan. Dat komt omdat je al je aandacht ook moet verdelen over de ongeveer 40 Amerikaanse bus/boot toeristen die je door het museum heen begeleid.
Volgend seizoen hoef ik pas te kiezen. Meer vertellen? Nieuwe kennis delen? Of dieper op de details in gaan? En dat alles in het besef dat ik er met de hele bus achter me aan, klokje op scherp, met gezwinde pas doorheen moet. Want . . . "De boot gemist" is geen optie!

Shon.