De praktijk in de Waag

Naar aanleiding van mijn vorig blogje bedenk ik ineens; Hoe zat dat dan met Brouwershaven. De "smalstad" waar ik woon. 
In deze eeuwenoude haven kon men beslist niet zonder zakkendragers(-gilde). Die waren zo belangrijk dat zelfs toen in de Franse tijd de gilden werden verboden en afgeschaft juist deze gilden konden blijven bestaan. Ze mochten alleen geen gilde meer heten van Napoleon.

Aan de gevel van de "Huisartsenpraktijk De Waag" die is gehuisvest in het gebouw "De Stadswaag" in het centrum van Brouw, op een steenworp afstand van de haven, hangt een luidklok. Er werden vroeger handelsgoederen gewogen. Belangrijk voor de berekening van commissiegeld en belastingen. En je wilde als schipper ook niet te zwaar laden want de boot moest natuurlijk wèl blijven drijven. 
Maar dáár heb je dus allemaal geen bel voor nodig. 

En inderdaad, mijn vermoeden wordt bewaarheid. Al googlend vind ik op de website brouwershavendigitaal.nl  zowaar een stukje geschiedenis waarin melding wordt gemaakt van het Brouwse Sint Jans Zakkendragersgilde wiens gildeleden ook hier in Brouwershaven met die bel naar het werk werden gelokt. 
En zeg nou zelf.  De Stadswaag heeft veel meer weg van een zakkendragershuisje dan van een moderne dokterspraktijk met inpandige apotheek. 

Ben je ziek of snotterig, dan kan je binnen vanuit de wachtkamer het kekke interieur bekijken. Met gedichtje van vadertje Cats er bij. Best wel mooi.
Maar de monumentale voorgevel kan je gewoon in goede gezondheid genieten. Daar heb je geen receptje voor nodig. 

Shon Cochi.

Zie meer foto's van de Stadswaag van vóór en na de laatste restauratie op 
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Stadswaag,_Brouwershaven?uselang=nl