De personeelsvereniging

Ik las een spannende zin in het blad van de personeelsvereniging van de gemeente Vlissingen. In de jaren ’50 had deze vereniging een abonnement op het blad Wandelen in Weer en Wind. Dat moest een inspiratiebron zijn voor het huidige bestuur van de personeelsvereniging. Het bestuur besloot een winterwandeling door Vlissingen onder leiding van gids te organiseren.

En daar stond ik op zondagmorgen om 10.30 uur op de stoep van het MuZEEum. 18 gasten en iedereen zocht beschutting tegen de sneeuw en harde wind. Scherpe vlokken kwamen in een sneeuwjacht naar beneden.

De wandeling leidde door de smalle straatjes van de binnenstad en langs de bekende en minder bekende gebouwen en objecten. Regelmatig moest er gezocht worden naar beschutting tegen harde wind en sneeuw. Hofje Zeemanserve, de Oude Markt en de nieuwbouw bij het Dokje gaven dan de gelegenheid tot het vertellen van de historie en de verhalen van nu.

Na anderhalf uur slaat de koude echt toe. De voorzitter besluit om te kiezen voor de kortste weg naar het café. Erwtensoep, pannenkoeken en kachel maken de inwendige en uitwendige mens weer heerlijk warm. Dat geeft een voldaan gevoel en een is een leuke invulling van een koude, winterse zondagochtend in Vlissingen.

Ton Thiebosch

Gids