De Kazematten

Afgelopen zomer gingen de Kazematten in Vlissingen open met een tijdelijke tentoonstelling Theo de Badts was de eerste gids die een groep genodigden rondleidde. Daarna was het aan de andere gidsen om mensen die nieuwsgierig waren te laten genieten van deze mooie historische plek in Vlissingen. In de Kazematten was een tijdelijke tentoonstelling ingericht met brood in de oven, voorwerpen uit de Franse tijd en panelen met de grote der aarden die hier hadden gelopen. Op een van de panelen stond (uiteraard) de beeltenis van Michiel de Ruyter en een kaart van Vlissingen uit zijn tijd. Twee heren stonden achter het paneel naar de kaart te kijken en probeerden daarop de ligging van straten en pleinen uit te leggen. Telkens kwamen ze terug bij de oude havens en lag de Walstraat aan de verkeerde kant van de stad. Hoe was dit mogelijk bij een historische kaart.

De echtgenote van een van de heren stond gniffelend voor het paneel, met veel plezier zag zij het gezwoeg aan. Ook ik kon een glimlach niet onderdrukken. Daarna heb ik uitgelegd wat waar lag. Door het paneel heen konden zij mijn vinger volgen en toen brak de hilariteit los. Achter het paneel zie de kaart in spiegelbeeld.

Het was de laatste avond dat er rondleidingen waren en ik had de eer de deuren te mogen afsluiten. Nou ja met eer afsluiten, gelukkig gaan ze in april 2014 definitief open.

Ton Thiebosch
Gids