De Kapoengang

Dit is een straatje dat wordt gekenmerkt door een hoge muur aan een zijde en de achterkant van huizen aan de andere kant. De hoge muur verbergt het gezicht op de achterkant van het pand dat als enige in de binnenstad een plat dak heeft. De achterkant van de huizen is hermetisch dicht, de voorkant bestaat uit winkels.

De Kapoengang is een gang, eigenlijk geen straatje. Het is er smal en middenin is een haakse bocht waar je met de auto alleen door kan met een aantal keren steken. Ik gebruik de Kapoengang om met een groep van stadhuis naar Abdij te lopen. Dan hoef ik niet door de winkelstraat en blijft de groep goed bij elkaar. En groepen vinden zo’n achterafsteegje wel spannend.

De autonavigatie kent de Kapoengang ook. En dus gebeurt het dat ik met een grote groep uitgelaten mensen door de Kapoengang loop gevolgd door twee auto’s. Wij gaan naar rechts en de auto’s volgens de autonavigatie naar links, de haakse bocht. En die is smal en dan ligt het leedvermaak om de hoek. Geen mooier vermaak dan leedvermaak, een deel van de groep moet zien of de auto’s echt de bocht kunnen maken. Dat duurde lang want er moest wel heel veel worden gestoken. En zo werd het een vrolijke wandeling die wat langer duurde.

Ton Thiebosch