De eerste busreis

Ik heb het nooit eerder gedaan en eigenlijk vind ik het ook niet leuk. Als gids voor in een bus zitten en dan een verhaal vertellen. Ik zie mijn luisteraars graag. Maar ik had het gevoel dat er geen ontkomen aan was en dus zat ik niet in een shuttlebus maar in een heuse tourbus naar Middelburg en Veere. De voorbereidingstijd was erg kort en wat moest ik met de overigens ook geringe reistijden in de bus, Van het havengebied van Vlissingen naar Middelburg is een gooi en van Middelburg naar Veere een “gooitje”.

Thuis heb ik een kort verhaal over de derde haven van Nederland en het polderlandschap aan de andere kant in elkaar gezet als voorbereiding, of dat genoeg zou zijn wist ik niet.  Tijdens de reis vraagt de chauffeur ook nog tussen neus en lippen door hoe hij achter het stadhuis van Middelburg komt, nou ja. Gelukkig weet zijn collega het wel en die rijdt vlak voor ons, “volg die bus!” is dan wel spannend.

Het is me gelukt, de tour is gemaakt en de gasten lieten me weten dat ze het zeer leuk en aangenaam hadden gevonden. Ook de improvisaties van het gidsenteam werden zeer op prijs gesteld. Als nu maar niet iedereen gaat denken dat ik hele dagen voor in de bus ga zitten, die grens ben ik slecht met een teen over.

Ton Thiebosch
Gids