Corneel de Oude stelt zich voor

Ik ben Corneel de Oude. Geboren in 1975, op Schouwen-Duiveland, in Scharendijke. Wie Scharendijke zegt denkt vast aan recreëren op de Brouwersdam, surfen op het Grevelingenmeer, of duiken, een dagje uit op het mooie Noordzee strand en niet te vergeten het Koepeltje. Het Koepeltje is een overblijfsel van het buitenhuis Repard. Het diende sinds 1598, gedurende de 80-jarige oorlog, als uitkijkpost.

In 2002 ben ik in Zierikzee gaan wonen, waardoor ik steeds meer interesse ben gaan krijgen voor de geschiedenis van dit mooie historische stadje. Zierikzee is uniek door zijn geschiedenis en de veel bewaard gebleven monumenten, zoals de Nobelpoort, de Noord- en Zuid-havenpoort, de 'dikke toren', het mooie oude stadhuis met de mooie stadhuistoren, 's-Gravensteen, huis 'de Haene', het oudste gebouw in Zierikzee, daterend uit de 14e eeuw, en nog veel meer.

Op dit moment woon ik in Zonnemaire. Een leuk dorpje met een oude kern. Het geboortedorp van professor Pieter Zeeman. Zijn geboortehuis, een mooi monumentenpand, staat er nog altijd. Zonnemaire ligt ook dichtbij Brouwershaven. Ook zo'n mooi monumentenstadje. Een 'smalstad' wel te verstaan, met de bijzondere Sint Nicolaaskerk, de stadswaag, de haven met het tonnenmagazijn en het mooie oude stadhuis. Ook de geboorteplaats van Jacob Cats, een vooraanstaand Nederlands dichter, jurist en politicus. Veel van mijn familie komt oorspronkelijk uit Brouwershaven.

Ik ben van oorsprong opgeleid als fysiotherapeut. Ik heb daarna nog diverse opleidingen gedaan in arbeid en gezondheid, ergonomie, preventie en veiligheid. Ondanks dat ik nog een klein deel werk als fysiotherapeut, bestaat mijn baan vooral uit het coördineren van veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk. Ik heb ook een eigen bedrijf. Een Adviesbureau voor onderzoek, advies en trainingen in Arbo, Ergonomie, Lichamelijke Belasting, Preventie, Re-integratie en Veiligheid.

Ik heb veel interesses en hobby's, zoals historie, cultuur en natuur, fotografie, motorrijden, fietsen, reizen, Zeeland en ja....gidsen.

Gids voor het VVV Zeeland
Sinds 2006-2007 ben ik gids. Eerst via het VVV Schouwen-Duiveland en later via het VVV Zeeland of Groepsarrangementen Zeeland. Dit doe ik naast mijn werk, als leuke aanvulling. De interesse voor de historie, cultuur en natuur van Zeeland past hier goed in. Daarnaast vind ik het leuk om groepen rond te leiden en om mensen te enthousiasmeren voor de mooie provincie Zeeland. Om mensen een stukje van het mooie Zeeland te laten zien via een rondleiding. Met zo'n rondleiding probeer ik een sfeer te creëren, waarin mensen een stukje Zeeland 'beleven'. Ik neem ze graag mee op hun eigen ontdekkingstocht.

Ik leid groepen rond in onder andere Zierikzee, Burgh-Haamstede, Brouwershaven, Renesse, Colijnsplaat, Veere, Goes, en voor de Zeeuwse Tong. De Zeeuwse Tong is een proefbedrijf bij Colijnsplaat, voor binnendijks gekweekte tong, schelpdieren en zagers.

Ik heet u graag van harte welkom in Zeeland, met al het moois wat deze provincie te bieden heeft. En uiteraard neem ik u graag mee op uw eigen ontdekkingstocht in het 'beleven' van Zeeland.

Corneel de Oude
Gids