Bijzondere stadswandeling Vlissingen

Zaterdag 21 juni 2014. Om 12.41 uur zal de meteorologische zomer beginnen. In stijl van dit gegeven is het prettig dat de zon ook uitbundig schijnt.

in Vlissingen bruist het als de branding! PZC-familieloop over de boulevards, een groot beach-volleybaltournooi op het strand voor Boulevard Evertsen, een spinning-marathon op het Bellamypark én vrijwel onopgemerkt temidden van dit gedruis, een stadswandeling. De heer en mevrouw Thierry-Kolff en hun drie zonen zijn, ter gelegenheid van de gouden bruiloft van de heer en mevrouw teruggekeerd naar de stad waar mevrouw Thierry als dochter van meneer Kolff, de burgemeester van Vlissingen van 1946 tot en met 1957, als kind is opgegroeid. Als volwassen dochter is zij vervolgens ook in Vlissingen, dus nu vijftig jaar geleden, getrouwd. Hun drie zonen wilden bij deze gelegenheid hun ouders nog eens door de stad, waar voor hen zoveel mooie herinneringen liggen, laten lopen.
Het toeval wil dat ik in die zelfde periode (wederopbouw na WOII) ook als kind opgroeide in Vlissingen, met zeer veel respect/ontzag voor de persoon burgemeester Kolff. Deze ingrediënten waren het juiste recept voor een bijzondere (in ieder geval voor mij, maar volgens mij ook voor het gezelschap) stadswandeling. Ik heb voor deze gelegenheid wat fotomateriaal uit de genoemde periode van het gemeentearchief gekregen (altijd zeer coöperatief!)

De ontmoetingsplek was vóór de toenmalige woning van het burgemeestersgezin op Boulevard Banckert. Ik had een groot statieportret van burgemeester Kolff op mijn map voor mijn buik als herkenningsteken. Dit brak het ijs wel erg snel. De jongens (veertigers!) kwamen met prachtige herinneringen aan hun Opa. Aan de hand van foto's van de oude bioscoop Alhambra, bakkerij Speckens, het postkantoor op de Stenenbeer en vooral het Van Dishoeckhuis, het toenmalige stadhuis waar het huwelijk is voltrokken, was een galavoorstelling van herkenning en enthousiasme. Het bezoek aan de St Jacobskerk, (spontaan voor ons open!) en de herhaling van de intrede van het bruidspaar was geweldig.

Tot slot nog een blik op het schitterende nieuwe bevrijdingspark naast de Oranjemolen.

Mevrouw Thierry-Kolff bij het afscheid: "Wat is dit een prachtige stad geworden!"
De zonen Thierry bij het afscheid: "Een super-cadeau voor onze ouders!!"

Ik was heel erg blij dat ik dit mocht doen!

Theo de Badts
Gids