And now for something completely different...

In Middelburg is een grote cultuurmanifestatie gestart. Façade 2012 toont 14 kunstwerken van internationale kunstenaars. De kunstenaars hebben zelf een locatie in de stad uitgezocht. Op deze locaties staan hun werken die façades vormen of toch weer niet. Authenticiteit, verandering en namaak spelen een verbindende rol. Het geheel heeft een verbinding met de gevels van de huizen en gebouwen in de stad. Ook daar speelt authenticiteit, namaak en verandering een rol. Sommige gevels pretenderen 17de of 18de eeuws te zijn. In feite zijn ze soms 20ste eeuws of in de loop der eeuwen met verbouwingen van stijl veranderd.

Bij de opening van Façade 2012 was er een wandeling langs de kunstwerken. Een wandeling over de bolwerken van Middelburg, door het Molenwater, door de stad, door de Nieuwe Kerk en de kruidentuin van de Abdij. Een wandeling langs 14 kunstwerken met daarbij de aansluiting met de gevels en historie van Middelburg.

Middelburg heeft er de komende maanden een enorme publiekstrekker bij. Maar dat niet alleen. Middelburg vertaalt kunst in een gezichtsbepalende en niet te ontlopen manifestatie. Voor bezoekers maar ook voor eigen bewoners. Voor iedereen wel de uitdaging om een fikse maar zeer boeiende wandeling langs de kunstwerken te maken 

Aan het einde van de wandeling was de voldoening voor iedereen groot. De voldoening van het kunnen kijken naar de mooie kunstwerken. De voldoening van een mooie lange wandeling langs de mooiste plekken van Middelburg.

Ton Thiebosch                                                                                                                                                                                                                                                                gids